Zelenskyj på Butjas gator: ”Kommer betraktas som folkmord”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj besökte i dag Butja, den stad som av allt att döma varit skådeplats för en massaker på civila.

– Det här är krigsbrott och kommer att erkännas av världen som folkmord, säger Zelenskyj enligt AFP.

Bilderna från Butja, den förstad till Kiev som tidigt intogs av de ryska invasionsstyrkorna, har skakat en hel värld. I dag vandrade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj på de gator där hundratals civila dödsoffer påträffats sedan de ryska förbanden retirerat.

Somliga har hittats slängda i slarvigt igenfyllda gropar. Andra bakbundna vid vägkanten, mördade med ett skott i bakhuvudet. Ytterligare offer har upptäckts i källarutrymmen som tycks ha fungerat som tortyrkamrar.

På en fråga från en av många internationella journalister som var med under besöket, som skedde under strikt militär bevakning, svarade Zelenskyj så här om utsikterna till fred:

– Det är väldigt svårt att förhandla med Ryssland när man ser vad de har gjort här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.