Krigsvetaren: ”Dödandet i Butja är självklart ett krigsbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Dödandet av civila i staden Butja är ett ”självklart” krigsbrott. Det menar krigsvetaren Magnus Christiansson – som tror att det kan bli svårt att ställa någon till svars.

– Problematiken är att försöka länka de här händelserna till specifika förband och specifika förövare, säger han i Morgonstudion.

Ryssland har de senaste dagarna dragit tillbaka sina styrkor från delar av Ukraina – bland annat staden Butja i Kievregionen. När Ukraina återtog staden påträffades massgravar och döda civila på gatorna, och ryska styrkor anklagas för att ha begått krigsbrott under ockupationen.

Kreml förnekar dock att rysk militär dödat civila.

Kriget i Ukraina

– De försöker täcka över något som inte går att täcka över. Det är ett desperat försök att försöka hantera en fråga som i grunden är omöjlig för en regim att hantera, säger Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Svårt att koppla till förövare

Han tror att utredningen av händelserna kommer att ta lång tid och att det kan försvåra möjligheterna att ställa någon till svars.

– Självklart är det ett krigsbrott och det som ska dokumenteras är naturligtvis vem som har begått detta. Problematiken är att försöka länka de här händelserna till specifika förband och specifika förövare.

Kievoffensiv ett ”fiasko”

Den ryska offensiven mot Kiev blev ett fiasko, menar Christiansson. När man meddelade att det man kallar en ”militär specialoperation” gått in i en ny fas var det ett försök till en förtroendeskapande åtgärd, menar Magnus Christiansson.

I själva verket var tillbakadragandet en militär nödvändighet, säger han.

– De två arméer som ryckt in från Vitryssland är slutkörda och måste helt enkelt dras tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet