Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är medvetna mord helt enkelt. De var avrättade”. Så säger folkrättsexperten Ove Bring när han ser bilder på döda civila och massgravar i staden Butja. Foto: AFP, Linus Svensson/SVT

Folkrättsexperten: ”Det är den värsta formen av krigsförbrytelser”

Uppdaterad
Publicerad

Gatorna i Butja kantas av förstörelse och lik, en del kroppar med bundna händer och fötter. Flera har skjutits ihjäl, andra människor har begravts slarvigt i massgravar.

Bilderna som nu sprids över världen efter de ryska styrkornas reträtt fördöms av makthavare och beskrivs av flera som en ”massaker”.

– Det är absolut krigsförbrytelser, säger folkrättsexperten Ove Bring till SVT Nyheter.

Makthavare och ledare i flera länder fördömer övergreppen mot civilbefolkningen som nu blottläggs i Butja, en av flera städer i Kiev-regionen.

Staden, med omkring 35 000 invånare, intogs av ryska marktrupper den 27 februari och har efter drygt en månad av hårda strider återtagits av ukrainska förband. 

”Borde vara skyddade enligt”

Ove Bring är folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan. Enligt honom råder det inga som helst tvivel om att det som skett i Butja är krigsförbrytelser, och att de har begåtts av rysk militär.

– Det är den värsta formen av krigsförbrytelser, därför att den sker medvetet mot civila personer som inte tar del i striderna överhuvudtaget och borde vara skyddade enligt folkrätten, säger Bring och tillägger:

– Borde vara. Det har inte fungerat.

En journalist som befinner sig på plats i Butja, knappt 3 mil från huvudstaden Kiev, fotograferar en av flera massgravar som har hittats i staden efter det ryska tillbakadragandet för tre dagar sedan. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Exakt vad som har skett i staden och vilka som ligger i massgravarna som upptäckts är ännu osäkert. Men borgmästaren Anatolii Fedoruk har sagt att över 300 har begravts.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch publicerar samtidigt ett dokument över möjliga krigsbrott utförda av ryska soldater i städerna Tjernihiv, Charkiv och i Kiev-regionen, däribland våldtäkter och rena avrättningar.

– Vi kommer att få reda på den här krigsförbrytelsen (i Butja), den är redan dokumenterad. Andra krigsförbrytelser håller på att dokumenteras. Det finns utredare från FN, från permanenta brottsmålsdomstolen i Haag, som är på plats i Ukraina och dokumenterar det som har hänt och det som händer just nu, säger Ove Bring.

Det har också kommit uppgifter om att ukrainska styrkor ska ha gjort sig skyldiga till krigsbrott. Hur ska man se på det?

– De är värda att undersöka. Det är antagligen rysk propaganda men det hindrar inte att det kan vara så att även ukrainska styrkor har begått felaktigheter och övergrepp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ett krigsbrott? Hör folksrättsprofessorn Pål Wrange förklara. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet