Prästen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Svenska präster skiljer sig allt mer

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna skiljer sig allt mer sällan – förutom prästerna.

Medan andelen skilda i Sverige minskade med 6 procent mellan åren 2001 och 2013 ökade samma siffra i stället bland svenska präster, visar en undersökning som Kyrkans Tidning har gjort.

Att fler präster väljer att bryta sitt äktenskap tror Eva Nordung Byström, biskop i Härnösand, främst beror på två anledningar.

”Mer accepterat”

– Att skilja sig är mer accepterat i dag vilket gör att fler äldre präster som väntat, kanske på att barnen ska bli stora, nu vågar ta steget. Det andra skälet är att yngre präster omfamnas av den nyare synen på skilsmässa och fattar beslut i rätt tid, säger hon till tidningen.

2001 var andelen skilda präster 9 procent och 2013 hade siffran ökat till 13 procent i åldern 20-64 år. Ser man på befolkningen i stort har den siffran gått från 11,1 procent 2001 till 10,4 procent 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.