Sven-Olov Sjöqvist , MSB Foto: MSB/TT

Svenskar på väg till ovädersdrabbade Vanuatu

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen på delar av ögruppen Vanuatu är total. Sven-Olov Sjöqvist på MSB är en av de tre svenskar som nu skickas till ögruppen för att hjälpa till. Han befarar att de öar man ännu inte har nått kan ha drabbats ännu hårdare än huvudön. – Där är byggnaderna inte lika stabila som på huvudön så jag skulle inte vara förvånad om det är värre där, säger han till SVT Nyheter.

Den tropiska stormen som i lördags drabbade ögruppen Vanuatu med vindar på över 80 sekundmeter har kallats för ett monster. Översvämningar har gjort det omöjligt att landa på vissa av de över 80 öarna med flygplan, vilket innebär att hjälpsändningar måste fraktas med helikoptrar.

Även svenskar ska hjälpa till efter förödelsen. Sven-Olov Sjöqvist är en av de tre svenskar ingår i MSB:s team som nu skickas till ögruppen för att hjälpa till att bygga upp kommunikationen för FN:s hjälppersonal.

Orkankatastrof i Vanuatu

Svårt att nå öarna

När SVT Nyheter pratar med Sven-Olov Sjöqvist befinner han sig i Brisbane i Australien och ska bege sig mot Vanuatu om 12 timmar. Han berättar att de har väldigt lite information om hur det faktiskt ser ut på ögruppen som består av ett 80-tal öar.

– Orkanen har gått ut med hela pärlbandet av öar och det är i princip direktträff på hela ögruppen. Det finns ingen kommunikation mellan öarna, så informationen är knapp.

Omkring 90 procent av byggnaderna i huvudstaden Port Vila uppges ha skadats i ovädret.  Och de öar som man ännu inte kommit i kontakt med kan enligt Sven-Olov Sjöqvist vara ännu värre drabbade än huvudön där Port Vila ligger.

– Där är byggnaderna inte lika stabila som på huvudön så jag skulle inte vara förvånad om det är värre där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkankatastrof i Vanuatu

Mer i ämnet