Läkarna på bilden har ingen koppling till rapporteringen i texten. Foto: Jeppe Gustafsson / TT

SVT avslöjar: Misstänkta patientfaror hyrs ut till ovetande landsting

Uppdaterad
Publicerad

Landstingen tror att hyrbolagen informerar dem om läkare som misstänks vara farliga för patienterna. SVT:s granskning visar något annat. Var tredje misstänkt patientfarlig läkare hyrdes ut till landsting som inte fick kännedom om utredningen.

När en vårdcentral eller sjukhusklinik misstänker att en läkare kan vara en fara för patientsäkerheten, så är man enligt lagen skyldig att göra en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som ska utreda personens lämplighet att utöva yrket.

SVT Nyheter har gjort en enkät som visar att alla landsting och regioner utgår från att de får kunskap om en sådan utredning. Flera landsting förutsätter till och med att misstänkta patientfaror aldrig kommer på fråga för uthyrning.

Inhyrd personal i vården

Vår granskning visar något helt annat.

”Helt oacceptabelt”

SVT Nyheter har spårat 20 läkare som utretts som misstänkta patientfaror de tre senaste åren. Granskningen visar att 7 av de 20 hyrts ut under pågående utredning utan att landstinget informerats om utredningen.

Mer än var tredje misstänkt patientfara kunde alltså jobba vidare på en arbetsplats där man inte fick kännedom om misstankarna.

– Det skulle jag som landsting eller patient under behandling inte tycka var okej, kommenterar Hans Karlsson, avdelningschef på landstingens intresseorganisation SKL.

– Det är helt oacceptabelt, säger Anna-Kari Edenius, förbundsdirektör hos branschorganisationen Bemanningsföretagen.

248 patienter

Anmälningarna innehåller i flera fall allvarliga anklagelser mot de sju läkare som hyrs ut till nya landsting under utredningen:

  • En läkare skriver ut narkotikaklassade läkemedel till en missbrukare, och anmäls av en enhetschef som skriver att ”enligt min bedömning strider ett sådant handläggande otvetydigt mot vetenskap och beprövad erfarenhet”.
  • En psykiatriker anmäls efter en rad klagomål mot både behandlingar och bemötanden, bland annat i ärenden som slutat med att patienterna tagit livet av sig.
  • På en vårdcentral upptäcker man att en läkare låtit bli att dokumentera ett stort antal patientkontakter. Man ger honom en vecka för att ”diktera ifatt” men läkaren uteblir från arbetsplatsen, och två kollegor får tas in för att under fyra veckor gå igenom kontakterna med totalt 248 patienter.

I fyra av de sju fallen avslutas IVO:s utredning med någon form av kritik mot läkaren.

Tre av de sju läkarna har under tidsperioden också varit inblandade i andra typer av IVO-utredningar.

Totalt tio landsting

I tre fall har landsting tagit emot misstänkta patientfaror med öppna ögon, efter information från hyrbolagen. Ett par läkare har också kunnat jobba vidare på vanliga anställningar.

Men sju av de misstänkta patientfarorna har alltså hyrts ut till ovetande landsting, och eftersom några av dem hyrts ut till fler än ett landsting så har sammanlagt tio landsting tagit emot läkare som utreds som misstänkta patientfaror utan att veta om det.

– Det här tyder i såna fall på att det finns brister både i systemet och i informationsgivningen, och det måste vi komma till rätta med, säger Anna-Kari Edenius.

– Om det här är en brist så är det definitivt något som saknas i avtalen mellan landstingen och bolagen, säger Hans Karlsson.

Diskutera #hyrnotan i sociala medier och tipsa SVT:s reportrar om vad vi bör granska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet