Genrebild. Sammanlagt har staten under hösten gått in med fem miljoner kronor till personalens löner. Foto: TT

SVT avslöjar: Statliga miljoner räddar bolag som lurat äldre

Uppdaterad
Publicerad

Säljarna lurade äldre småföretagare att säga ja till abonnemang, telefoner och surfplattor som de inte behövde. Metoderna väckte starka reaktioner. Men när Dialects säljbolag nu ska räddas hjälper staten till – med fem miljoner.

I våras berättade SVT om en företagare i 70-årsåldern som Dialect ringt upp sju gånger på tre dagar – och fått att tacka ja till bland annat tio abonnemang, fyra mobiltelefoner och två surfplattor.

Dialects vd John Rydberg beklagade affären och intygade att agerandet inte varit systematiskt.

SVT granskar Dialect

Men snart avslöjades fler exempel, som 74-årige Bertil i Nossebro som fick 33 abonnemang och två lastpallar med prylar.

Konkursmässiga bolag

Både Telia och Telenor avbröt samarbetet med Dialect, vilket gav omedelbara effekter. Intäkterna tvärdök när Dialect inte fick sälja operatörernas abonnemang och Dialects säljbolag var i praktiken konkursmässiga.

Men Dialect ville inte lägga ned säljbolagen, utan drog igång en så kallad företagsrekonstruktion vid Malmö tingsrätt. En rekonstruktion som dock krävde statlig hjälp.

För trots att säljbolagen tidigare skickat omfattande koncernbidrag till moderbolaget, så menade ägarna att man nu inte kunde bekosta rekonstruktionen med egna pengar.

Fem miljoner från staten

Därför ansökte man om pengar från den statliga lönegarantin.

Ansökan beviljades – och sammanlagt har staten under hösten gått in med fem miljoner kronor till personalens löner.

Dialects nuvarande vd Bodil Prising, som tog över efter John Rydberg i somras, vill inte låta sig intervjuas av SVT Nyheter.

Men bolaget framhåller i skriftliga kommentarer att rekonstruktionsplanerna godkänts av myndigheterna, samt att en del av lönegarantipengarna ska betalas tillbaka i ett senare skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Dialect

Mer i ämnet