Kristina Kappelin och Peter Wolodarski var reportrar hos Bengt Fahlström i Barnjournalen. Foto: SVT

SVT:s Kristina Kappelin: Han var en evig yngling

Uppdaterad
Publicerad

En entusiast som spred sin entusiasm till alla andra medarbetare. Så beskriver Kristina Kappelin, SVT:s korrespondent i Rom som på 1980-talet gjorde sin journalistpraktik under Bengt Fahlström, honom.

Bengt Fahlström blev mest känd från Barnjournalen, och det var där som Kristina Kappelin praktiserade.

– Det var en väldigt bra skola. Eftersom det var ett barnprogram så skulle man vara tydlig, och det har jag med mig i dag, säger hon.

Bengt Fahlström brann för sitt jobb.

– Han var väldigt entusiasmerande, han brann verkligen för det här programmet. Det var en väldigt glad person, han var lite galen men på ett sätt som gjorde att han verkligen gick in för detta. Hans entusiasm drog med oss andra, säger Kristina Kappelin.

Först att träffa Carola

Kristina Kappelin hade turen att som alldeles färsk journalist få intervjua Carola Häggkvist efter segern i Melodifestivalen 1983, en höjdpunkt från tiden med Barnjournalen.

– Vi var först med att göra reportage om henne, hon var bara 16 år och passade vår målgrupp, minns hon.

MER: Bilder ur arkivet på Bengt Fahlström

För henne var Bengt Fahlström en evig yngling:

– Jag är förvånad att han var 78 år, han var en person som aldrig blev riktigt vuxen. Det känns vemodigt, jag såg också själv på Barnjournalen som ung tonåring.

”Han var en förebild”

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, var förutom tittare även knattereporter på Barnjournalen. Han talar om den betydelse som Bengt Fahlström hade när det gällde att göra nyhetsprogram för barn.

På den tiden var inte tv-utbudet för barn, och särskilt inte för dem som var intresserade av nyheter, så stort.

– Han gjorde det spännande för dem som tittade, man blev mer intresserad av samhället och världen.

ARKIV: Peter Wolodarski intervjuar Glenn Hysén 1990

Vi kommer att minnas Bengt Fahlström, tror Peter Wolodarski.

– Han var en person som gjorde avtryck hos många. Han tog barn på allvar – han gjorde nyheter lättbegripliga men gjorde det på allvar, det kände man som barn. Han var en förebild för många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.