SVT:s meteorolog Nils Holmqvist utlovar en sista dag med strålande sol i södra Sverige innan regn- och ruskvädret slår till över hela landet under onsdagen. Foto: SVT / TT

SVT:s meteorolog: Så länge stannar soliga vårvädret

Publicerad

Flera dagar med strålande med härligt höga vårtemperaturer har sparkat igång våren i stora delar av södra Sverige.

Men det gäller att passa på att njuta – ännu en solig dag står för dörren innan grådask, ostadighet och nollgradiga temperaturer tar över i hela landet.

– Tio grader, och inte lika blåsigt. Då spirar i alla fall vårkänslorna i mitt lilla hjärta, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Föhneffekten är det troliga svaret på frågan varför stora delar av södra Sverige fått en ordentlig vårkyss med angenämt höga temperaturer under veckoslutet och början på veckan.

LÄS MER: Så fungerar föhneffekten

Men när SVT:s meteorolog Nils Holmqvist blickar framåt veckan, så ser det betydligt ostadigare ut.

– Det kommer ner lite kallare luft i morgon med västliga vindar. Samtidigt avtar vinden, och då får man inte den här föhneffekten, säger han.

Soligt men med lägre temperaturer

Tisdagen blir ytterligare en strålande dag, men tyvärr den sista för den här gången. Något lägre temperaturer, men ändå klart och soligt i stora delar av landet.

– Tio grader, och inte lika blåsigt. Då spirar i alla fall vårkänslorna i mitt lilla hjärta, säger Nils Holmqvist.

Detta gäller större delar av Götaland och Svealand, hur ser det ut för den övre halvan av landet i morgon?

– Nollgradigt och lite vårvinter.

Under tisdagen kommer även de hårda vindarna i fjällen och längs Norrlandskusten att ha avtagit.

LÄS MER: Här är kommande dagars väderprognos

Längst i norr kommer hamnar temperaturen på nedåt åtta till tio minusgrader under dagtid, den här veckan. Kallare blir det inte.

”Sedan går det bara utför”

När onsdagen kommer är det, enligt prognosen, dags att säga ”hej då, våren” för den här gången.

– Det är grejen, att nu peakar det. Sedan går det bara utför.

Hur menar du då?

– Ja, minusgrader i Norrland. Söderöver mycket regn och rusk. Kanske lite snö, men ingenting som kommer att lägga sig, säger Nils Holmqvist, och fortsätter.

– Jag skulle kanske inte spika några helgplaner (för nästa helg) utefter vädret. I hela Sverige egentligen är det osäkert kring hur det ska bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.