Foto: TT

Ung kvinna tvingades skicka sexbilder till sin gode man

Uppdaterad
Publicerad

En god man i Dalsland, en äldre politiker med stark ställning i samhället. En ung kvinna, i behov av stöd. Och han, som skulle hjälpa henne, tvingade henne istället att skicka nakenbilder för att få av sina egna pengar.

I dag inleds rättegången mot mannen som står åtalad för sexuellt ofredande, trolöshet mot huvudman, grov förskingring, och urkundsförfalskning. Kvinnan var 20 år, när den äldre politikern blev hennes gode man. Då hon behövde pengar från sitt eget bankkonto kom kravet:

”Först bild”

#deutsatta

”Ok, kom igen, men musen”

Under flera månaders tid tvingades hon ta sexuella bilder på sig själv, i utbyte mot sina egna pengar:

”OK, nu har du fått 200. Ta bild knästående naken! Puss o kyss!”

”Vid något träd. Du vet!”, ”Det fixar du. Toppless!”, ”Jag tror du gillar att visa upp dig”, ”Du kan inte få mer än 200, tyvärr!”

Den gode mannens uppgift var att bevaka hennes rätt, förvalta hennes egendom samt sörja för hennes person. Hon var beroende av honom.

Socialarbetare slog larm

Det var en socialarbetare, som såg sms:en och slog larm.

Åklagare för sexuella ofredandet är Katarina Olsson vid åklagarområde Väst, hon säger till SVT Nyheter att kvinnan stod i en beroendeställning mot honom.

– Han missbrukade sin makt och vi anser att brottet är grovt.

Åklagarna kommer att begära fängelsestraff.

När polisen tog mannens dator i beslag, hittade de nakenbilder på den unga kvinnan. Efter ytterligare utredning är han nu åtalad även för att ha stulit pengar från andra personer han var god man för.

Betalade med andras pengar

I stämningsansökan skriver åklagaren att stölderna varit omfattande och en del av en systematisk brottslighet. Han åtalas för att ha tagit pengar för att finansiera sin familjs privata utgifter, såsom fotvård, böcker, apoteksvaror, partibidrag, tågresor, kattmat och skor.

Vid sammanlagt 389 tillfällen ska han under de tre år som åtalet går tillbaka i tiden, ha fört över 157.000 kronor till sig själv från andra som han var god man för.

Dessutom ska han ha tagit pengar från andra som han var god man för, för att betala för sexuella bilder av den unga kvinnan.

Mannen har erkänt en del av gärningarna men nekar till annat i åtalet. Han menar heller inte att han begått något brott, i samband med att han begärt bilder från den unga kvinnan.

Svåra att upptäcka

Överförmyndarenheten för området är en del av en samverkan mellan Bengtsfors, Säffle, Åmål och Årjäng i en gemensam överförmyndar­nämnd med kansli som ska övervaka de gode männen i länet. Här menar de att förskingringen var så förslagen att den var svår att upptäcka. Mannen ska bland annat ha förfalskat namnteckningar.

Chefen för överförmyndarenheten, Conny Johansson, säger till SVT Nyheter:

– Vi fick veta detta i samband med polisanmälan, då entledigades han med en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet