80.000 beräknas skriva högskoleprovet i dag. Foto: TT

Tänk på detta innan du skriver högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Läs instruktionerna, planera toalettbesök och våga gissa. Det är några av tipsen till de närmare 84.000 frivilliga som i dag bänkar sig runt om i landet för att skriva högskoleprovet.

Ett bra resultat på högskoleprovet kan öppna vägen till en åtråvärd utbildning. Och inför de 160 frågor som ingår i dagens utmaning har många förberett sig minutiöst genom att öva på gamla prov, plockat fram gamla matteböcker för att fräscha upp kunskaperna och läst, läst, läst.

Men när tiden för förberedelser nu är över gäller det att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att verkligen lyckas prestera på topp. Och en av de första viktiga åtgärderna är fylla på energireserverna.

– Mitt sista minuten-tips är att äta en bra frukost, det är jätteviktigt, säger Catarina Forsberg som är huvudprovledare vid Luleå tekniska universitet.

Läs instruktionerna

Väl på plats i provsalen är det främsta tipset att läsa instruktionerna noga och att disponera tiden väl. Provdagen består av fem provpass på vardera 55 minuter. Totalt innehåller det 160 uppgifter – 80 kvantitativa och 80 verbala frågor.

Men även för den som förstått instruktionerna och har tid på sig kan det någonstans ta stopp och bli för svårt. Lösningen är då att helt enkelt gissa och gå vidare till nästa fråga. För vem vet, chansningen kan gå hem och på högskoleprovet ges inga minuspoäng för fel svar.

Tips till dig som ska skriva provet

  • Ät en ordentlig frukost
  • Läs instruktionerna noga
  • Disponera tiden väl
  • Fastna inte vid svåra uppgifter
  • Våga gissa, du kan inte få minuspoäng
  • Stressa inte upp dig
  • Koppla av under rasterna och ät en ordentlig lunch
  • Tänk på att du inte får gå på toaletten under provpassen
  • Undvik att äta sådant som äpplen och chips under provpassen

Källor: Catarina Forsberg och studera.nu

Fakta: Högskoleprovet

Anordnas två gånger per år.

Ökar chanserna till en högskoleplats.

Drygt 84 000 personer anmälda till dagens prov, varav 76 000 beräknas skriva.

Provdagen består av fem provpass på vardera 55 minuter.

Deltagarna skriver två kvantitativa provpass, två verbala provpass och utprövningspass (test av kommande prov).

Frågor och facit publiceras på studera.nu senare på kvällen.

Källa: www.studera.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.