Ternström stoppad i kärnkraftsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

”Det är inte värdigt en demokrati”. Så sammanfattar skådespelaren och riksdagsledamoten Solveig Ternström sitt eget partis sätt att hantera kärnkraftsfrågan.

Nu överväger hon att lämna partiet, efter ett samtal från partikansliet där hon anser att Centerns partiledre Maud Olofsson pressade henne av avstå från att delta i riksdagsdebatten.

-Jag vill förstå henne för att jag tror att hon har haft det jobbigt. Men det som har hänt ska inte hända i en demokrati, säger Solveig Ternström i Aktuellt.

För ett år sedan, den femte februari, valde Maud Olofsson att göra upp med de övriga partiledarna i regeringen om att tillåta nya kärnkraftsreaktorer i de befintliga verken.

För Centerpartiet, som allt sedan omröstningen 1980 har varit kärnkraftsmotståndare, var det en historisk upplevelse.

I dag kan Aktuellt berätta hur det gick till och vilka konsekvenser det har fått.

Ledamöterna kallades hem

Den fjärde februari, alltså dagen innan uppgörelsen, flygs alla Centerpartiets riksdagsledamöter hem från Strasbourg för att delta i ett brådskande möte. De får mycket knapphädig information om vad man ska ta ställning till. Riksdagsledamoten Solveig Ternström var med på mötet.

-Helt plötsligt blev det ett krismöte där partiledaren sa att nu måste man komma till någon typ av uppgörelse om kärnkraften. Hon sade att hon ville ha mandat från riksdagsledamöterna, berättar Solveig Ternström.

Och sedan kunde partiledningen berätta att en uppgörelse var klar. På frågan om hon hade fullt stöd från riksdagsgruppen blev Maud Olofssons svar:

-I riksdagsgruppen, som har diskuterat denna uppgörelse, mening för mening, finns ett fullt stöd för den.

Fyra ledamöter sade nej

Men faktum är att fyra riksdagsledamöter sa nej till uppgörelsen: Kerstin Lundgren, Solveig Ternström, Eva Selin Lindgren och Sven Bergström.

Trots det går partiledningen vidare och lämnar över förslaget till regeringen. Men när förslaget debatteras i riksdagen händer något mycket ovanligt.

Solveig Ternström vill delta i riksdagsdebatten och argumentera mot förlaget som hennes egen partiledare ska försvara. Men då får hon ett telefonsamtal från sitt eget partikansli.

-Från kansliet fick jag veta att näringsministern skulle inte gå upp i debatten om jag gick upp. Så det blev en slags utpressning, kan man säga. Men jag har ju samma rätt som hon att gå upp, jag är riksdagsledamot.

Kommer att rösta emot

Ternström valde att inte delta i debatten. Men tillsammans med Sven Bergström och Eva Selin Lindgren arbetade de i det tysta. Bland annat var de tydliga med att de faktiskt skulle rösta mot förslaget om det togs upp i riksdagen.

-Sven Bergström sade faktiskt till vid nästa gruppmöte att det finns en grupp som kommer att rösta emot om det kommer med.

Det har ännu inte kommit något lagförslag som tillåter nya kärnreaktorer, men medlemmarna i partiet har reagerat. Solveig Ternström överväger att lämna partiet på grund av det som hände.

-Jag vill gå ur hela partiet. Jag vill inte vara med.

Tuffa beslut

Maud Olofsson har avböjt att svara på kritiken. Istället låter partiet riksdagsledamoten Claes Vesterteg svara.

-När man har kompromisser i en regerigsställning där det är tuffa beslut att ta så är det aldrig lätt när man hamnar i de här situationerna. Vi hade en diskussion om vilka som skulle vara med i debatten. Om det är värdigt en demokrati eller inte får stå för henne (Ternström). Däremot har vi ett demokratiskt arbetet i centerpartiet.

Love Benigh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.