Imam: ”Precis det här vi är oroade för”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskare och imam diskuterade i Aktuellt bakgrunden och följderna av dagens gripande av två terrormisstänkta män i Göteborg.

Två terrormisstänkta män greps i dag i Göteborg. ”Mycket glädjande”, menar inrikesminister Anders Ygeman (S), och syftade då på säkerhetspolisens arbete mot terrorismen.

Två män med möjligt terrordåd i siktet är alltså gripna, men faran kan inte blåsas över.

– Det är ytterligare indikationer på att någonting håller på att hända, och det är precis det här vi är oroade för, att folk som åker ner till Mellanöstern i de här våldsbejakande grupperna ska förvandlas från vanliga svenska ungdomar och komma tillbaka som kvalificerade mördare, säger Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstunamoskén och ordförande i Svenska islamiska samfundet.

”Muslimer har speciellt ansvar”

al Haqq Kielan menar att trots att han inte tror att organisationer som IS har ett så stort stöd bland muslimer i Sverige, så har landets muslimer ett speciellt ansvar.

– Det är vi som har möjligheten att träffa familjen innan de åker ner. Vi kan träffa ungdomarna och vi vill ju nå dem innan de sugs in i sekten och försvinner bortom den mänskliga horisonten och ner i de våldsbejakande aktiviteterna, menar Abd al Haqq Kielan.

”Man vill inte bli stämplad som SD”

Sverige har varit naivt, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) tidigare i dag.

– Ja, det finns en beröringsskräck från politiska partier och massmedia, man har fegat i den här frågan. Något förenklat: man vill inte bli stämplad som sverigedemokrat, säger Hans Brun i SVT:s Aktuellt.

Studier kring utanförskap och islamistisk radikalism, till exempel forskaren Magnus Ranstorps Rosengårdsrapport från 2009, har inte fått det erkännande de borde ha fått, utan i stället mötts av obefogad kritik, menar Hans Brun.

– Man måste kunna presentera obekväma uppgifter och fakta utan att bli sågad vid fotknölarna, säger Hans Brun.

al Haqq Kielan berättar om förebyggande arbete som hans moské har utfört, just eftersom de känner till att ungdomar riskerar att radikaliseras.

– Vi har känt till det här länge, men har inte fått något som helst stöd från politiker, menar Abd al Haqq Kielan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.