• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Sverige spolar varje svensk i snitt ned 1,3 kilogram skräp i toaletten per år. Foto: TT

Svenskarnas sätt att gå på toaletten leder till flera stora miljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har alltför få personer koll på vad vi egentligen ska spola ned i toaletten. Enligt en ny undersökning gjord av Svenskt Vatten spolar varje svensk i snitt ned 1,3 kilogram skräp i toaletten per år, något som blivit ett stort miljöproblem.

I Sverige har vi ett väl fungerande avloppssystem, men många använder det dock på ett sätt som orsakar miljöproblem.

Den största boven är enligt Svenskt Vatten att torka sig med hushållspapper istället för toalettpapper.

– Alla kan nog känna igen sig i paniken när toalettpappret är slut hemma. Det var ändå förvånande att en så stor del av svenskarna inte känner till att hushållspapper och våtservetter inte ska spolas ned i toaletten, och framförallt att de inte vet orsaken till varför.

– Hushållspapper och våtservetter löses inte upp av vatten som toalettpapper gör, säger Anna Linusson, VD för Svenskt Vatten i ett pressmeddelande.

Internationell världstoalettdag

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då globala sanitetsfrågor uppmärksammas över hela världen. I Sverige spolar varje svensk i snitt ned 1,3 kilogram skräp i toaletten per år.

– Det är svårt att avgöra för oss exakt vad som är vad bland detta skräp, men hushållspapper och våtservetter är stora bovar här. Allt skräp som rensas bort från gallren motsvarar i vikt cirka nio hushållspappersrullar per person och år, säger Linusson i pressmeddelandet.

Toalettvett enligt Svenskt Vatten:

Sveriges Vanligaste Fultorkningar

1. Hushållspapper (24%)

2. Pappersnäsduk (10%)

3. Servetter (7%)

4. Våtservetter (6%)

5. Pappershandduk (3%)

6. Utrivna tidningssidor (2%)

7. Underkläder eller annan textil (1%)

8. Annat (1%)

Toalettvett:

Fulspola

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

Sluta fulspola – bästa tipset:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas. Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor.

Detta får man slänga i toan:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter däremot löses inte upp av vatten.

Källa: Svenskt Vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.