Foto: Scanpix

Inställda flyg även under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Snö, vind och halka gör att få plan kan lyfta och landa på Arlanda. SAS avråder nu resenärer från att ens ta sig till flyget.

Också under torsdagen kommer flygtrafiken att påverkas, även för att flygplan och besättningar som vid normal trafik skulle ha varit på en viss plats i det noga uträknade pusslet nu är någon helt annanstans, uppger TT.

– Vi kommer att ha en påverkan minst till lunchtid, men om vinden håller i sig tar det ännu längre tid, säger Lindqvist.

Trafikproblem i snöns spår

Det är nu flygbolagens uppgift att ordna ombokningar, buss- eller tågtransporter, mat och hotellrum för de passagerare som drabbades på onsdagen.

Situationen berör alla flygresenärer i hela landet, runt 60.000 resenärer, eftersom nästan alla flyger till eller via Stockholm.

På onsdagseftermiddagen gick SAS ut på Twitter och avrådde resenärer från att ens ta sig till flyget utan hålla koll på hemsidan istället.Snöovädret har slagit till ordentligt i Stockholmsområdet.

Swedavia håller en landningsbana öppen på Arlanda och enstaka plan kan lyfta. Halkan gör att ytterst få plan kan landa.

Kontakta flygbolaget

Alla resenärer uppmanas att kontakta sitt flygbolag för att få hjälp med mat, eventuellt hotellrum eller buss eller annan ersättningstrafik.

Flygplatsledningen kommer att ha ett möte klockan 19 i kväll och därefter fatta beslut utifrån hur situationen då ser ut.

– Man kan säga att det här är en körd trafikdag. Vår uppgift går nu från att svara för trafik till värdskap, det vill säga att ta hand om resenärerna här på Arlanda, säger Lindqvist.

Kristina, Duncan och 2-årige Oscar skulle flyga hem till London klockan elva i förmiddags. Men flyget ställdes in och senare kom beskedet att även ersättningsflyget klockan fyra ställs in. Nu fortsätter de att vänta på besked.

– De kan åtminstone säga om det är så att vi inte kan åka i dag. Vi vill inte stanna på Arlanda i flera timmar och sedan ändå behöva åka hem senare ikväll, säger Kristina till SVT:s reporter på Arlanda.

Statsministern tvingas ställa in besök

På grund av de trafikproblem som snövädret medför tvingades statsminister Fredrik Reinfeldt att ställa in sitt planerade besök i Hudiksvall i dag. Utbildningsminister Jan Björklunds besök i Landskrona ställdes in av samma anledning.

Staffan Ekbom, 70, från Stockholm skulle ha flugit till London på onsdagsförmiddagen men sitter nu och väntar på Arlanda.

– Vi har fått besked om att alla flyg är inställda till klockan tre i eftermiddag, så vi får väl vänta och se. Vi fick beskedet när vi checkade in. Lite tråkigt är det, men vi skulle ha gjort en shoppingresa så det var ju inga jätteviktiga ärenden precis, säger han till TT.

–  Det är flygbolagen som prioriterar vilka flyg som släpps i väg . Generellt prioriterar de långdistans. Just nu ser man knappt handen framför sig när man tittar ut, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour till SVT Nyheter.

Hemsidan låg nere

Swedavias hemsida kraschade på onsdagsmorgonen.

– Det har varit en väldig belastning på grund av vädret. Nu ska den ligga upp igen. Och ska fungera men med viss begränsning, säger Henrik Kelfve.

Flygen lyfter från Skavsta

På Skavsta flygplats har man inte behövt ställa in några avgångar.

– Vi har haft lite förseningar nu på morgonen, men om inte det blir värre tror vi att vi klarar det, säger Dot Gade Kulovuori, vd på Skavsta, till TT.

Ett ankommande plan avvisades två gånger under onsdagsmorgonen, men kunde landa efter cirka en halvtimme.

London-flygplatser stängda för snöröjning

Två flygplatser i London, Luton och Stansted, stängdes i morse för att ge tid att röja bort snö från landningsbanor, rapporterar Reuters.

En talesman för Stansted-flygplatsen trodde att stoppet skulle kunna orsaka förseningar under dagen även om snöröjningen inte drar ut på tiden.

På Luton-flygplatsen öppnades det för trafik igen på onsdagsförmiddagen efter ett totalstopp på cirka en timme.

– Det kommer att bli några förseningar denna morgon, men inget allvarligt, säger en talesman för flygplatsen till Reuters.

Londonflygplatserna Gatwick, Heathrow och City hade inga påtagliga störningar i trafiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikproblem i snöns spår

Mer i ämnet