Några av Trafikverkets anställda och konsulter, med uppdraget att bedöma hur ett anlitat företag sköter sina uppdrag, lät sig bjudas på bland annat alkohol och fotbollsmatcher av just det aktuella företaget. Foto: TT

Anställda på Trafikverket anmäls efter pubkvällar och VIP-loger

Uppdaterad
Publicerad

Pubkvällar och fotboll och taxiresor, det var vad anställda på Trafikverket i flera år bjöds på av ett företag som var beroende av Trafikverkets uppdrag. När Trafikverkets internrevision sedan upptäckte de systematiska bjudmiddagarna ville Trafikverket först bara varna de två. Men nu har de anmälts misstänkta för otillbörligt beteende som inkluderar mutbrott. – Vi ser oerhört allvarligt på den här situationen, säger Anna Lihr, Trafikverket.

Bjudmiddagarna har pågått i flera år och upptäcktes först när Trafikverkets internrevision gjorde en omfattande genomgång av de stora och dominerande leverantörer som används.

– Det är oerhört olyckligt att det kan ha pågått under längre tid men det viktiga är att det har kommit till vår kännedom, säger Anna Lihr, kommunikationsdirektör Trafikverket.

Bjöds på alkohol och taxiresor

I Trafikverkets internrevision framgår att ett företag bjudit anställda på Trafikverket och en även konsulter på middagar, alkohol, taxiresor och fotboll.

En konsult som ska ha haft i uppdrag att bedöma hur bolaget skött sig har även haft en vänskapsrelation med personerna i bolaget.

”Vi har varit vänner en längre tid”, skriver en av personerna i bolaget vilket internrevisionen menar kan uppfattas som ett jävsförhållande.

Inblandade i upphandling

Både de två anställda på Trafikverket och konsulten ska dessutom varit inblandade i den upphandling som gjorde att bolaget fick uppdraget att leverera trafiksystem till Trafikverket.

– Det finns misstankar i samband med ett otillbörligt beteende som både inkluderar mutbrott och eventuellt jäv, Anna Lihr, kommunikationsdirektör Trafikverket.

– Vi har bedömt den här situationen som väldigt allvarligt. Det är otillbörligt beteende. Det finns relationer som man absolut kan ifrågasätta och vi har valt att skicka in allt material till åklagare för rättsligt prövning.

Gick upphandlingen rätt till från Trafikverkets sida?

– I den internrevisionsutredning vi har gjort har man inte kunnat se att det är några brister i anbudet, säger hon.

SVT har sökt de två anställda på Trafikverket som i dag har andra uppdrag inom myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.