Lagstiftningen föreslås börja gälla den 1 januari 2019. Foto: TT

Regeringen: Transpersoner ska läggas till i hetslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nu att transpersoner ska inkluderas i brottet hets mot folkgrupp, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Motiveringen är att gruppen ska få ett fullgott skydd i lagen.

– Därför att det här är en särskild utsatt grupp, som har varit utsatt länge, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att man i lagen, vid sidan av till exempel hudfärg och trosbekännelse, lägger till ”könsidentitet eller könsuttryck” så att även transpersoner omfattas.

Börjar gälla 2019

Det föreslås också bli olagligt att diskriminera transpersoner, genom ett tillägg i bestämmelsen om olaga diskriminering.

Transpersoner är utsatta från olika håll, enligt justitieministern.

– Men det man kanske tänker mest på är från olika högerextrema rörelser, som ibland ger sig på homosexuella förstås, men också transpersoner, och det har varit viktigt att se till att markera att staten ser allvarligt på den typen av trakasserier, säger han till Ekot.

Lagstiftningen föreslås börja gälla den 1 januari 2019.

Redan under förra sommaren meddelade regeringen att förslaget om att inkludera transpersoner i hatbrottslagstiftningen skulle lämnas till riksdagen i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.