SVT-dokumentär skildrar striden inom S

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Kiki Bek och fotograf Rikard Collsiöö har följt Socialdemokraterna sedan riksdagsvalet 2010. I kväll visas deras dokumentär om partiet i SVT.

Vad handlar dokumentären om, Kiki Bek?

Den handlar om Socialdemokraternas utveckling som parti mellan 2010 och i dag. Det handlar om den interna striden om den politiska inriktningen mellan det som kan beskrivas som en höger- och en vänsterfalang. Och hur partiet på så kort tid som 11 månader gjorde sig av med två partiledare och skaffade sig en tredje.

SVT-dokumentär om S

Hur länge har ni följt partiet?

– Projektet sattes igång för drygt tre år sedan, men vi använder material som har spelats in sedan riksdagsvalet.

Har någonting längs vägen varit särskilt överraskande?

– Hela den här mandatperioden har varit extraordinär för Socialdemokraterna. Jag tror inte att något riksdagsparti någonsin bytt partiledare så här många gånger. Det är slående vilken enormt djup kris partiet har varit inne i. Man har satt mycket hopp till att en ny partiledare ska visa vägen och lyfta opinionssiffrorna med sin lyskraft. Sedan Löfven tillträdde luftas inte mycket intern kritik. Man är beredd att följa Löfven dit han pekar. Men frågan är om det gäller efter valet.

Se kampen om identiteten i SVT Play!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT-dokumentär om S

Mer i ämnet