SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

Mats Knutson: ”Det är ett mycket positivt budskap”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket är känt sedan tidigare, men det finns också nyheter i vårbudgeten som presenteras idag. SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator konstaterar att regeringen tvingas skjuta till extra pengar till läkemedel, brottmål och utlännningsärenden.

Vad kan du se för nyheter i det som har presenterats idag?

– Det finns en hel del nyheter. Den stora förändringen är att läkemedelsförmånen, alltså statens kostnader för den medicin vi köper, ökar kraftigt och men än vad regeringen har trott. Här tvingas man skjuta till 1,1 miljarder kronor.

Vårbudgeten 2017

Finns det fler nyheter i vårbudgeten?

– Även statens kostnader för rättsliga biträden ökar. Det beror enligt regeringen på att de brottmål som genomförs vid domstolar är betydligt större än tidigare. De tar längre tid och ofta så krävs det tolkar. Det här gör att regeringen skjuter till 650 miljoner kronor, säger Mats Knutson och fortsätter:

– En tredje ökning är statens kostnader för ombud vid utlänningsärenden, det vill säga personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Här skjuter man till 190 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Så blir budgeten för dig

Vilka besked ger regeringen om tillståndet i den svenska ekonomin?

– Det är ett mycket positivt budskap som genomsyrar den här budgeten. Det är stark tillväxt i ekonomin, statsskulden minskar och arbetslösheten faller. Trots detta ser det ut som att regeringen inte kommer nå sitt mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.l

LÄS OCKSÅ: Sysselsättningsgraden slår rekord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet