UD:s högsta chef, utrikesminister Margot Wallström (S), uppges inte ha tid att kommentera den hårda kritiken från Riksrevisionen. Foto: TT

Trots hårda kritiken: Ambassader får fortsätta utreda sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen anser att det är olämpligt att svenska ambassader utreder sig själva när det kommer tips om korruption kring visumhanteringen. Från UD svarar man att ambassaderna ska få bättre stöd för utredningarna – men att ansvaret inte kommer att flyttas.

– Vi tycker inte det är lämpligt att utlandsmyndigheterna utreder sig själva. De har inte den kompetens som krävs och är heller inte oberoende i förhållande till det som kommer in, säger Ann-Mari Skorpen, som lett Riksrevisionens granskning.

Hon menar att det kan vara mycket svårt att utreda anklagelser mot den egna personalen på en liten arbetsplats, och ser en risk att man inte går till botten med tips om korruption och andra oegentligheter.

Misstänkt handel med köplatser

Wallström upptagen

Men från UD är beskedet att utredningarna stannar hos ambassaderna.

– Normalt är det så i Sverige att myndigheter utreder sig själva. Men den funktion på UD som stöttar utlandsmyndigheterna ska stärkas. Den ska leda och samordna utredningarna, även om de utförs av ambassaderna själva, säger Patric Nilsson på UD:s presstjänst.

SVT har sökt UD:s högsta chef, utrikesminister Margot Wallström (S), med anledning av Riksrevisionens hårda kritik mot hanteringen av oegentligheter i ambassadernas hantering av visum. Men utrikesministern uppges inte ha tid att kommentera kritiken, utan alla mediefrågor har hänvisats till presstjänsten.

Frågor från M och SD

Wallström kommer emellertid att behöva prata om saken – i riksdagen. Både Markus Wiechel (SD) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M) begär i skriftliga frågor svar på vilka åtgärder hon tänker vidta.

”Att visum stulits eller har gått till fel personer är fullkomligt oacceptabelt” skriver Wiechel, medan Jacobsson Gjörtler bland annat lyfter upp Riksrevisionens kritik mot att utlandsmyndigheterna utreder sig själva.

Vet du mer om oegentligheter vid svenska ambassader? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt handel med köplatser

Mer i ämnet