Marita Hammervold med lilla Rey. Foto: SVT

Trotsade oddsen – blev mamma vid 45

Uppdaterad
Publicerad

Marita Hammervold längtade efter ett tredje barn men läkarna gav upp försöken att hjälpa henne att bli gravid. Vid 45 års ålder fick Marita trots allt glädjebeskedet: Hon väntade barn.

Under ett par år hade Marita Hammervold försökt få ett tredje barn tillsammans med sin partner. Eftersom försöken inte lyckades och hon var över 40 år så tog hon kontakt med vården för att få hjälp.

– Jag minns det så väl när läkaren satt bakom sitt skrivbord och tittar i sina papper. Han tittar knappt upp på mig. Och så tittar han och ”aha” och så suckar han djupt. ”En till sån där gammal östermalmskärring som tror att jag ska göra underverk”. Han var arg för att jag kom dit. Det var väldigt ledsamt, berättar Marita Hammervold.

Glädje och oro

Läkaren tog prover och meddelade att Maritas chanser att bli gravid var väldigt små.

Marita tog kontakt med en annan läkare som var mer positiv till hennes möjligheter,

Hon påbörjade en hormonbehandling och gjorde inseminationer. Men Marita blev ändå inte gravid.

Behandlingarna avslutades. Ett halvår senare kom glädjebeskedet: Marita var vid 45 års ålder gravid. Samtidigt kom också en oro.

– Man var mest inriktad på att hon inte skulle vara sjuk, man gick bara och tänkte på det. De första graviditeterna tänkte man ”ska det bli en kille eller tjej”. Nu var jag bara rädd i princip att hon skulle bli sjuk, säger Marita Hammervold.

Kan känna sig gammal

Graviditeten gick bra och Marita födde dottern Rey. Marita är glad att hon inte gav upp försöken att bli med barn igen.

Synen på äldre föräldrar kan variera. Ibland kan Marita känna sig gammal i jämförelse med andra mammor, även fast hon bor på Östermalm i Stockholm där föderskeåldern är relativt hög.

– Det kan kännas lite pinsamt ibland för att jag känner att jag är gammal. Om man kommer till en mammagrupp nu och tjejerna är 25, så kommer jag 45, eller 46 är jag till och med. Det känns lite pinsamt. Det känns som att de pratar bakom ryggen på mig.

Barnen viktigast

Innan Marita skaffade barn hann hon uppleva mycket. Resa, plugga och göra karriär. För henne passade det bra att vänta. Att ha hunnit göra allt som lockade har gjort att hon verkligen kan prioritera barnen, tycker hon.

– För mig är ju barnen det viktigaste för mig, det är nummer ett. Man har gjort det andra och man är rätt klar med det. Det tycker jag är jättebra. Men man kanske inte ska vänta så länge som jag gjorde, inte om man vill ha tre barn, säger Marita Hammervold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.