När TT:s chefredaktör Jonas Eriksson var i S:t Petersburg fick han träffa Rysslands president. Foto: Privat

TT-chef träffade Putin: ”Hade ett väldigt fast handslag”

Uppdaterad
Publicerad

TT:s chefredaktör Jonas Eriksson var i S:t Petersburg på ett uppdrag när han fick chansen att träffa den ryska presidenten.

– Han var extremt beräknande och lite otålig, säger han till SVT Nyheter.

Det var under ett möte med nyhetsbyrånätverket EANA, där Jonas Eriksson är ordförande, som president Vladimir Putin deltog vid ett bord med cheferna för flera internationella nyhetsbyråer. Mötet pågick i knappt två timmar, och presidenten svarade på flera frågor från deltagarna.

Intelligent och otålig

Jonas Eriksson skrattar när han får frågan om hur det var att träffa en av världens mäktigaste män.

– Man måste onekligen säga att det var det mest spännande mötet jag gjort, något annat vore svårt att hävda.

Han beskriver den ryske presidenten som ”extremt beräknande” och intelligent.

– Han kunde få fyra frågor på rad, men behövde inte skriva ner dem utan svarade bara i en följd. Han kunde rabbla upp en lång rad statistik och siffror utan några konstpauser. Men han var också otålig, så fort han inte var intresserad började han rita på ett papper.

LÄS MER: Putin: Sverige i Nato ”hot mot Ryssland”

”Det är han som bestämmer”

President Vladimir Putin beskrivs ibland som en excentrisk man med ett stort ego. Ett exempel är den traditionella presidentkalendern, som säljs varje år i Ryssland, där presidenten 2009 syntes ridande utan tröja på en häst.

Men den sidan såg inte Jonas Eriksson till.

– Nej, det kan jag inte påstå. Men däremot ser man ju att han åtnjuter väldigt stor respekt hos sin stab. Innan mötet gick det inte att få svar på några frågor om hur mötet skulle gå till – svaret blev bara ”det är han som bestämmer, och han bestämmer när han kommer”.

– Och så hade han ett väldigt, väldigt fast handslag.

LÄS MER: Wallström om Putins Nato-hot: ”Ryssland ska avstå från att hota oss”

Fick en selfie

Jonas Eriksson var sist ut att ställa sina frågor, som handlade om hur presidenten ställer sig till ett svenskt medlemskap i Nato.

– Jag trodde först att jag inte skulle få ställa några frågor, eftersom Putin hade ett möte med den indiske premiärministern som var på besök för ett statsmöte. Men han stannade, och det märktes att han var intresserad av frågan.

TT-chefen fick också med sig en souvenir hem. Trots den knappa tiden var presidenten inte mer stressad än att han ställde upp på en selfie.

– Det var bara jag och den tyska chefen som fick varsin bild, det var kul, säger Jonas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.