Reparationsarbete under nattens storm Foto: TT

Tusen kronor i ersättning om strömmen går

Uppdaterad
Publicerad

Drabbad av strömavbrott i minst tolv timmar? Då kan du ha rätt till ersättning, i alla fall om montörerna kunnat ge sig ut i fält.

Stormen över Sydsverige har bedarrat och nu jobbar elbolagen för fullt med att få strömmen tillbaka. Som mest var cirka 70.000 av Eons kunder strömlösa. Nu på måndagsmorgonen rör det sig om runt 30.000.

Rätt till ersättning har man som kund om strömmen varit borta i minst tolv timmar, från det att avbrottet upptäckts. Men om det anses vara för farligt för montörerna att gå ut i skogen räknas den tiden bort. Fast Eon brukar betala från första sekunden när strömmen försvann.

– Historiskt har vi alltid gjort det, men vi tar nytt beslut vid varje unikt tillfälle, säger Jakob Holmström, presschef på Eon.

Ersättningen vid minst tolv timmars avbrott uppgår till 12,5 procent av den beräknade årliga elnätskostnaden, eller lägst två procent av prisbasbeloppet, det vill säga närmare tusen kronor.

Hur många som varit utan ström i över tolv timmar i stormen Gorms spår är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.