Foto: TT.

Tusentals äldre kvinnor våldsutsatta

Uppdaterad
Publicerad

En våldsutsatt kvinna över 65 år löper stor risk att inte få någon hjälp alls. Samhällets skyddsnät är för dåligt på att fånga upp de äldre våldsutsatta kvinnorna. Det visar en färsk forskningsöversyn från Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

Det är utredaren vid NCK, Madelene Sundström, som i sin rapport visar på att det kan handla om tusentals äldre kvinnor som är våldsutsatta. I åldern 65-74 år drabbas mer än 3.500 kvinnor av sexuellt våld, mer än 5.000 har fallit offer för fysiskt våld och minst 7.000 utsätts årligen för systematiskt psykiskt våld.

– Man måste motarbeta stereotypa föreställningar om att äldre kvinnor inte utsätts för våld. I synnerhet inte sexuellt våld, säger Sundström.

Hjälpen går till de yngre

Trots att det finns tusentals äldre våldsutsatta kvinnor är hjälpinsatserna och forskningen fokuserad på de som är yngre än 65 år. Är man äldre än så riskerar utsattheten förbli osynlig.

– Våldet går inte i pension. Kommer det en 75-årig kvinna eller man till dig som husläkare med blåmärken då ska man förstås skicka ut partnern och fråga var har du fått dina blåmärken ifrån. Precis som man ska fråga en 55-årig kvinna eller en 22-årig kvinna säger Gun Heimer, professor i kvinnomedicin och föreståndare för NCK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.