Tusentals firade kungen på 70-årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år i dag och festligheterna satte igång redan på förmiddagen. Efter att det skjutits salut sjöng Caroline af Ugglas kör Peps Persson klassiker ”Oh boy” och Kents låt ”Sverige” för majestätet.

– Det är spännande och nervöst. Kungen sade tack, säger Jonathan Adolfsson Arveheim, som var en av många barn som överlämnade blommor till kungen.

Födelsedagen inleddes med att flaggorna hissades på Skeppsbron och följdes med en gudstjänst i Slottskyrkan, så kallad Te Deum. Av kungens barnbarn fanns prinsessan Estelle på plats redan i kyrkan. Hennes lillebror, nyfödda prins Oscar, dök upp på balkongen ovanför Lejonbacken och gjorde därmed sitt första officiella framträdande, i famnen på mamma kronprinsessan Victoria.

Efter att kungen lämnat kyrkan togs han emot av högvakten på Yttre borggården, som följdes av en vaktavlösning och musik som spelades av Arméns musikkår. Folk stod och trampade takten när kåren avslutade med Abbas klassiker ”Dancing queen”, en låt som Abba spelade även i samband med kungen och drottningens bröllop 1976.

Många turister finns på plats och de många barn som samlats hoppas på att få ge kungen blommor.

– Vi har en föreställning att se i Stockholm i kväll och så kom jag på att vi kan se kungens födelsedag också. Vilken bonus! Vi vill helst se kungafamiljen, säger Elisabet Lund från Smålandsstenar till SVT Nyheter.

Det fanns även mer långväga gäster.

– Jag är utbytesstudent från Indien och min lärare sade att jag borde komma hit. Jag vet bara att han är rik och rikare än de flesta kungar, säger Sarita Shevatekar till TT.

Spännande och nervöst

Många barn fick lämna över blommor och gratta. Två av dem var syskonen Jonathan och Ida Adolfsson Arveheim från Sigtuna.

– Det är spännande och nervöst. Man passar på när man kan. Kungen sade tack, säger Jonathan Adolfsson Arveheim, som gav blommor till kungen.

– Jag sade ”grattis”. Han verkade snäll men han såg allvarlig ut, säger lillasyster Ida Adolfsson Arveheim.

Vid 12 sköts traditionsenligt salut med 21 skott från Skeppsholmen. Strax därefter hyllades kungen, innan han åkte iväg med kortege, med sång av Caroline af Ugglas ”En kör för alla” som bestod av så många som uppemot 2.000 personer. Låtarna som det bjöds på var Peps Perssons klassiker ”Oh boy”, Iggy Pops ”Wild one”, Caroline af Ugglas ”Himlen ljuger aldrig” och Kents låt ”Sverige”.

Tobias Nilsson och Elin Karlsson från Tidaholm är på besök i Stockholm och såg att det var kungens födelsedag idag och besökte därför slottet. 

– Det var ju givet att gå hit, vi vill se kungen! Vi gillar ju kungahuset, säger de till SVT Nyheter.

Lunch i stadshuset

Nu pågår lunch i Stockholms stadshus där Stockholms stad bjuder på lunch för 200 inbjudna gäster.

Förrätten består av löjrom från Kalix med egengjord crème fraiche och briocheflarn. Varmrätten är röding från Storuman fylld med pilgrimsmussla och räkor samt dillslungad färskpotatis. Till sist – desserten limebavaroise med vaniljpannacotta och sorbet på mynta och lime.

Även i stadshuset blir det musikhyllning. Tensta Gospelchoir med soulsångerskan Sabina Ddumba som solist uppträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.