Snö och vind gör att träd faller över elledningar. Arkivbild. Foto: TT

Tusentals hushåll utan ström

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals hushåll är utan ström i snövädrets spår. Elbolaget Eon hoppas att felen ska vara åtgärdade fram till i kväll. ”All tillgänglig personal är ute och jobbar”, säger pressinformatör Sirpa Franzén.

Snön och blåsten ställer till problem med strömförsörjningen i södra Sverige.

I Västra Götaland drabbades närmare 3.000 hushåll av strömavbrott under natten, och under morgonen var många fortfarande utan el.

Personal i beredskap

Strax före 13-tiden var 3.750 av Eon:s kunder utan ström. Samtidigt hade Vattenfall 159 avbrott och Ellevio 376 – de flesta i Västra Götaland.

– Vi har haft personal i beredskap sedan i fredags. All tillgänglig personal är ute och jobbar. Arbetet går bra, men det är besvärligt för det snöar och blåser fortfarande. Träd faller. Det gör att det är svårt för personalen att ta sig fram, säger Sirpa Franzén, pressinformatör på Eon.

Det är inte klart när strömavbrotten kommer att vara åtgärdade.

– Vi hoppas att de flesta ska ha fått tillbaka strömmen till kvällen.

Gräver ned elledningarna

Sedan 2005 har Eon vädersäkrat drygt 35.000 kilometer i mellanspänningsnätet, vilket innebär att ledningarna grävs ned eller byggs in. Fram till 2022 ska hela mellanspänningsnätet vara vädersäkrat.

Sirpa Franzén uppmanar alla kunder att förbereda sig för eventuella strömavbrott i vinter genom att ha batteridriven radio, gasolkök, reservkraftverk, stearinljus och tändstickor hemma.

– Man kan tappa upp vatten och se till att de mest känsliga sakerna i frysen förvaras på annat ställe när det slår till med dåligt väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.