TV: Tusentals samlades för att hedra offren på Sergels torg

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals samlades på Sergels torg i centrala Stockholm för att delta i en kärleksmanifestation efter terrorattacken.

Klockan 14.53 hölls en tyst minut för offren.

– Det finns de som ser vår existens i Stockholm, Berlin, London, som ett hot. Men deras seger är endast tillfällig, sa en av arrangörerna Nisha Besara.

Klockan 14 inleddes en manifestation för kärlek och omtanke på Sergels torg – bara ett stenkast från attentatsplatsen på Drottninggatan. Torget fylldes snabbt av människor.

Tusentals människor höll om varandra i armkrok inför den tysta minuten som inleddes klockan 14.53 – samma klockslag som attacken inträffade i fredags.

Terrordådet i Stockholm

”Ondskan lägger sig inte platt”

Skådespelaren Bahar Pars var en flera som intog scenen på Sergels torg.

– Det går inte att ta demokratiska framgångar för givet. Ondskan lägger sig inte platt, men det gör inte heller vi, säger hon.

Grundaren till Järvaskolan, Milad Mohammadi, möttes av ett publikjubel under sitt tal.

– En stor applåd om ni älskar den här staden! Vi kommer aldrig att ge upp, visst?!

– Med tårar i mina ögon, med lejonens hjärta, med tigerns blick, avslutar Milad Mohammadi.

Manifestationen arrangeras av Damon Rasti tillsammans med Nisha Besara. Han bestämde sig för att anordna den redan under fredagskvällen.

– Det måste finnas tid för sorg, men i helgen måste vi också hinna ta tillbaka våra gator och vår stad. Syftet med manifestationen är att vi stockholmare samlas och visar oss enade tillsammans, säger han.

”Vi är en öppen stad”

– Jag tycker att det är viktigt att omvärlden får se vilka vi är och vilka vi fortsätter att vara, sade han till TT innan manifestationen började.

Bland andra talar Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) .

– Vi är en öppen stad. Stockholm står enat. Det syns här i dag, säger Wanngård under sitt tal.

Artister som Sarah Dawn Finer och Rikard Wolff uppträder.

Damon Rasti har poängterat att manifestationen är helt opolitisk. Han har bett deltagarna att ta med sig ljus, men att lämna politiska plakat hemma.

Strax innan manifestationen 26.000 människor anmält sitt intresse på evenemangets Facebook-sida.

– Ta med ljus som går att tända och visa respekt och kärlek till varandra. Visa hänsyn till offren genom att inte ta med några politiska budskap, sa Damon Rasti, till SVT Nyheter före manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet