Foto: TT

Tusentals utbildningar saknas på AF

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas mellan 15.000 och 17.000 utbildningsplatser hos Arbetsförmedlingen, skriver Dagens industri som har tagit del av en analys från den statliga utbildningssamordnaren Lernia.

Det saknas helt utbildningar för byggnadsarbetare, fordonsmekaniker och truckförare – samtidigt som restaurangutbildningar för kockar och kallskänkor är stängda för nya deltagare, enligt Hans-Otto Halvorsen, divisionschef på Lernia.

– Det är utbildningar som borde finnas. Och det på en marknad som är stekhet, säger han till tidningen.

För den enskilt största utbildningen, den allmänförberedande, är upphandlingen ännu inte ute. Arbetsförmedlingen fick redan i våras kritik för att myndigheten sköt upp upphandlingar. Redan då talades det om att fler än 10.000 platser hade skjutits upp på grund av bristande planering och felaktiga upphandlingar.

– Det är tråkigt att en offentlig myndighet, som har som sin uppgift att se till att människor blir anställningsbara, inte mäktar med att upphandla, säger Hans-Otto Halvorsen till DI.

Samtidigt har Arbetsförmedlingen åkt på flera rättsliga bakslag under och efter sommaren, när man förlorat flera överklaganden från underleverantörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.