Mando Diao spelade på Radiohjälpens världens barn-gala 2012. Insamlingen är avslutad. Foto: SVT.

Tv-insamlingar hotas av sms-krångel

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstens världens barn-gala är oron stor om hur gåvorna ska komma in när det nu krävs ett wywalletkonto för sms-gåvor.

Förra året skänkte Sveriges befolkning 83,8 miljoner kronor till världens barn i Radiohjälpens stora insamling som sändes direkt i SVT.

I oktober är det dags igen men den här gången är oron inför galan stor. För sedan första februari krävs mobilapplikationen wywallet för att skänka gåvor via sms, en tjänst som få använder.

– Svårigheten att registrera sig är ett problem och visst är det ett orosmoment, säger Evy Jonsson som är kampanjledare på världens barn.

Håkan Sandberg är SVT:s ansvarige för betalteletjänster och är alltså den som ska hitta lösningar för hur gåvor till Radiohjälpen ska hanteras i SVT:s insamlingar. Han vet i nuläget inte hur insamlingen kommer se ut och sitter i förhandlingar med wywallet.

– Vi vet ännu inte det hur det kommer bli, det ser inte bra ut än så länge men det är en tid kvar att förhandla.

Undantag för tv-omröstningar

Radiohjälpen har fått igenom ett generellt undantag för tv-omröstningar. Ett exempel är den i melodifestivalen där det går att rösta med sms och en del av summan går till Radiohjälpen.

Ett sådant sms kostar tio kronor men när det gäller världens barn-galan handlar det om andra summor och då krävs mer förhandlingar.

Som det är nu tycker Håkan Sandberg att det är för få som använder tjänsten wywallet.

– Operatörerna som äger wywallet måste få svenska folket att tycka att den här tjänsten är nödvändig. Men eftersom den inte är nödvändig kan det bli svårt, säger han.

92 procent färre gåvor

Sms-gåvorna har minskat kraftigt den senaste tiden. Bland annat har sms-gåvorna till Röda Korset minskat med 92 procent sedan det började krävas ett wywallet-konto för att ge sms-gåvor.

Håkan Sandberg är orolig över att så få använder mobilapplikationen och han tror att det kan leda till att färre skänker pengar till Radiohjälpens insamling.

– Om det inte är smidigt och enkelt att ge en gåva är risken stor att man låter bli om det inte finns ett annat enkelt alternativ.

Den nya tjänsten innebär dock inte bara problem utan kan också innebära möjligheter eftersom det blir möjligt att skänka riktigt stora summor om man är ansluten till tjänsten.

– Tidigare var vi tvungna att skicka ut fakturor om det gällde högre summor, säger han.

Ägs av mobilföretagen

Wywallet ägs av företaget 4T som i sin tur ägs av de fyra mobiljättarna Telia, Tele 2, Tre och Telenor. Bakgrunden till telebolagen tillsammans lanserade wywallet är att det finns ett lagkrav på att betalningar ska registreras och att kunden ska kunna identifieras.

Syftet var att motverka penningtvätt men enligt finansinspektionen betyder inte det att sms-betalningar behöver gå genom bolag som wywallet.

– De hade kunnat fortsätta ta emot sms-betalningar om de velat men istället fattade de ett beslut om att starta ett gemensamt bolag, säger Johan Terfelt, enhetschef på finansinspektionen.

FI: Tröskel att gå in i nya systemet

Och wywallet har gått med på att göra undantag för tv-omröstningar. Något de eventuellt skulle kunna göra även för gåvor till välgörenhetsorganisationer.

Wywallet själva är dock osäkra på om det kommer bli aktuellt

Det finns ett undantag för tv-insamlingar. Kan det bli aktuellt även för gåvor till välgörenhet?

– Det vill jag inte uttala mig om utan det är något för mobiloperatörerna att svara på. Men de har valt att lägga alla sina betaltjänster i wywallet, säger Adam Hasslert, marknadschef på wywallet.

Finaninspektionens Johan Terfelt tror att det främst är en övergångsperiod och att det kommer bli fler som ansluter sig till den nya tjänsten.

– Det är en viss tröskel att gå in i det här nya systemet. Men när man väl kommit över tröskeln bör det vara lika enkelt som tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.