Foto: TT

Två miljarder kronor blir ogiltiga

Uppdaterad
Publicerad

Efter i dag blir de gamla 20-, 50-, och 1000-kronorsedlarna ogiltiga. Men Riksbanken saknar fortfarande närmare två miljarder kronor som ännu inte lämnats in.

Med bara timmar kvar att handla med de gamla sedlarna kan Riksbanken konstatera att närmare två miljarder kronor fortfarande finns i svenskarnas ägo. Sedlar som nu riskerar att bli ogiltiga. 20-lappen utgör merparten av det antal som inte lämnats in och där värdet uppgår till 850 miljoner kronor.

– Jag tror att det beror på att en sådan sedel har ett litet värde. Vi stoppar dem i fickan, de blir skrynkliga och så lägger vi oss ifrån dem och glömmer att vi har dem. Eller så ligger de i någon ficka i klädkammaren och så upptäcker man det i höst när det är för sent, säger Christina Wejshammar som är avdelningschef på Riksbanken.

Falska sedlar i omlopp

Syftet med bytet är att göra pengarna svårare att förfalska. Trots det ser man redan nu förfalskningar av de nya sedlarna i omlopp.

– Det är tråkigt men det är få förfalskningar. Vi ligger inte på några onormala nivåer, säger Christina Wejshammar.

Om du missar att lösa in eller handla med dina sedlar innan fredag kan du sätta in dem på ditt bankkonto till och med sista augusti. Därefter går de även att lösa in hos Riksbanken mot en avgift på hundra kronor.

I höst är det dags för nästa sedelbyte då 100- och 500-lappen får nytt utseende. Då börjar även de svenska mynten att bytas ut. Här ber man från Riksbankens sida om god framförhållning.

Ogiltiga sedlar

Sedlar som blir ogiltiga i handeln efter 30 juni:

  • 20-kronorssedeln med Selma Lagerlöf, introducerad 1997.
  • 50-kronorssedeln med Jenny Lind, introducerad 2006.
  • 1000-kronorssedeln med Gustav Vasa, introducerad 2006.
  • De gamla 50- och 1000-lapparna är båda något högre än motsvarande nya sedlar.
  • Sedlar som blivit ogiltiga tas emot av bankkontor till och med 31 augusti.
  • Efter det måste den som vill växla in gamla sedlar vända sig till Riksbanken, som tar en avgift på 100 kronor för varje tillfälle.

Nästa års utbyte

  • Dagens enkronor, tvåkronor, femkronor, 100-lappar och 500-lappar blir alla ogiltiga som betalningsmedel efter den 30 juni 2017.
  • I samtliga fall ersätts de av nya mynt eller sedlar som introduceras i oktober.
  • Efter den sista giltighetsdagen kan man gå till en bank med mynt fram till den 31 augusti 2017, och med sedlar till och med den 30 juni 2018. Därefter kan sedlar, men inte mynt, skickas till Riksbanken.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.