Foto: TT.

Tvångsförbud försvårar utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

JO och polisen är överens om att tvång inte får användas vid utvisningar om inte personen är satt i förvar, rapporterar Ekot.

Det finns luckor i lagstiftningen som innebär att polisen inte får använda tvångsåtgärder vid utvisningar om inte personen tagits i förvar. Det har både justitieombudsmannen, JO, och polisens nationella operativa avdelning, NOA, kommit fram till, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Svårare att utvisa barnfamiljer

Det här innebär att det blir svårare att verkställa utvisningar av barnfamiljer eftersom lagen är restriktiv när det gäller att sätta barn i förvar.

– Det blir omöjligt i vissa fall. Inte bara krångligt, det blir omöjligt. Vi får inte använda tvång för att köra en barnfamilj som inte vill utvisas till flygplatsen, säger Marianne Paulsson, beslutsfattare vid gränspolisen i Västra Götaland och Halland till Ekot.

Nu ska Justitiedepartementet undersöka om lagen behöver göras om, något som kan ta upp till två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.