Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Foley och Ida Edling tillhör Aurora, en grupp unga klimataktivister som överväger att stämma den svenska staten. Men miljörättsprofessorn Jonas Ebbesson är skeptisk. Foto: SVT

Unga klimataktivister hotar att stämma svenska staten

Uppdaterad
Publicerad

En grupp unga klimataktivister hotar att stämma svenska staten för bristande klimatpolitik. Gruppen kräver besked från klimat- och miljöminister Annika Strandhäll innan onsdag – annars planerar de att dra igång en rättsprocess.

– Sverige är inte så bra som vi påstår på den internationella arenan, säger Ida Edling, styrelseledamot i Aurora, till SVT:s Agenda.

Nätverket Aurora, som bildats i syfte att stämma staten, menar att bristerna hotar de mänskliga rättigheterna. Ett första steg är att gruppen har skickat en lång rad krav på förändringar av miljö- och klimatpolitiken till regeringen.

Hänvisar till Parisavtalet

Bland kraven finns nya och strängare klimatmål samt att alla koldioxidutsläpp räknas in – inte bara de som kommer från kol, gas och olja. De hänvisar till Parisavtalet där den globala medeltemperaturen ska begränsas till 1,5 grader över förindustriella nivåer.

– Det ter sig som ganska självklart att man inte kan komma ur en klimatkris om man siffertrixar och bara pratar om en tredjedel av helheten, säger Anton Foley, styrelseledamot Aurora.

Konferensen Stockholm+50

Processen drar igång samtidigt som regeringen bjuder in till fest för att fira att det gått 50 år sen FN:s allra första miljökonferens i Stockholm.

Gruppen har gett politikerna fram till onsdag – dagen innan Stockholm+50 – på sig att svara.

– Vi tänker att det är ett strålande tillfälle eftersom Sverige har framställt sig själva som världsledande inför den här konferensen. Vi påpekar helt enkelt de brister som finns i klimatarbetet. Om staten inte ger oss ett tillfredsställande svar kommer vi att stämma dem, säger Ida Edling.

Exempel ute i världen

De senaste tio åren finns det exempel där domstolar i länder som Pakistan, Colombia och Nederländerna slagit fast att stater inte gjort vad de ska för att rädda miljön och klimatet.

Men Jonas Ebbesson, professor miljörätt, har svårt att tro att gruppens kravlista kommer röna framgång i en svensk domstol.

– Det här bör de titta på en gång till innan de lämnar in en stämningsansökan. Det Aurora vill göra är att stämma staten i ett tvistemål och då måste man visa att det finns en tvist. Det ser jag som största problemet eftersom det är väldigt allmänt hållna åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.