Utbildningsminister Gustav Fridolin (FP)och Moderaternas skolpolitiske talesperson, Camilla Waltersson Grönvall. Foto: SVT

Utbildningsministern: Det är mycket allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

– Det är mycket allvarligt. Vi vet att en ökad ojämlikhet i skolan gör att alla elever får sämre förutsättningar att klara skolan. Det sade utbildningsminister Gustav Fridolin, som i kvällens Agenda debatterade den ökande skolsegregationen med Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, Camilla Waltersson Grönvall.

Segregationen mellan olika skolor ökar i landet. Skillnaden mellan bästa och sämsta skola har blivit större i mer än hälften av Sveriges kommuner, enligt en undersökning som tidningen Dagens samhälle gjort. I kvällens Agenda menade moderaternas utbildningspolitiska talesperson, Camilla Waltersson Grönvall att Alliansens satsning på karriärtjänster i utanförskapsområden måste få fortsätta.

– OECD säger att vi måste lyfta de svenska lärarna. Där pekar man också på karriärtjänster som en viktig del. Det satsade Alliansen extra mycket på, men det plockar nu regeringen bort.

Agenda

Oenighet om satsning

I debatten rådde det dock oenighet om hur mycket pengar regeringen respektive Alliansen vill satsa på karriärtjänster, eller förstelärare som de också kallas. Gustav Fridolin menar att man inte tar bort några förstelärare.

– Däremot gör vi en del större satsningar på de skolor som har de tuffaste utmaningarna. Vi lägger upp mot 125 miljoner på att man ska kunna göra lönesatsningar. Karriärtjänsterna räcker inte för att höja attraktiviteten för läraryrket, säger Fridolin.

– Alliansen lägger lika mycket pengar i budgeten som regeringen när det gäller att satsa på skolor i utanförskapsområden. Varför plockar regeringen bort just den punkten som OECD pekar på, undrade Camilla Waltersson Grönvall

Ord stod mot ord

Det Waltersson Grönvall menar att regeringen plockar bort är Alliansens förlag om att satsa ytterligare på förstelärare. Men ord stod mot ord i debatten. Fridolin menade att regeringen satsar tio gånger så mycket pengar.

– Jag är oerhört förvånad över att utbildningsministern står här i kväll och förnekar att man gjort en neddragning från 22.000 förstelärare till 17.000, säger Camilla Waltersson Grönvall.

– Vår satsning är tio gånger så stor på skolor som har de tuffaste förutsättningar, säger Gustav Fridolin.

Utbildningsministern menade också att det finns ytterligare åtgärder som regeringen måste fokusera på. 

– Vi satsar stort på att man ska kunna höja lönerna i skolor som har de tuffaste utmaningarna och att vi ska satsa på sådant som till exempel elevhälsa och skolbibliotek, säger Fridolin.

”Regeringen är handlingsförlamad”

Men Camilla Waltersson Grönvall kallar regeringen för handlingsförlamad och fri från idéer.

– En del av de förslag som Gustav Fridolin nämner är rena plagiatet på Alliansens förslag. Vi måste lyfta de svenska lärarna, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet