Foto: TT

Utländska psykologer får nytt hopp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är brist på psykologer i Sverige så får många med utbildning utanför EU inte någon möjlighet att skaffa en svensk psykologlegitimation. Nu har en ny dom i Förvaltningsrätten gett psykologerna hopp.

– Min historia här i Sverige började jättelyckligt. Eftersom jag kom hit på grund av kärlek. Jag var full av förväntningar att jag kan börja ett nytt liv, men fortsätta mitt yrkesliv som psykolog, så berättade Oksana Winbladh i SVT i våras.

Hon har doktorerat i psykologi och jobbat som skol- och chefspsykolog i Ukraina i 14 år. Hon är en av hundratals psykologer från länder utanför EU som nekats en svensk psykologlegitimation.

Socialstyrelsen säger nej

Det finns nämligen inga kurser där de kan läsa in det som saknas i deras utbildningar, så Socialstyrelsen säger helt nej till dem som inte har en utbildning som motsvarar en svensk.

– Det blir ju lite absurt att man säger nej utifrån att det inte finns någon möjlighet, redan det är en svår bedömning men det är ju det man måste ju bedöma, inte om det finns kompletterings eller inte. Det blir ju tokigt, säger Anders Wahlberg, ordförande för Psykologförbundet.

Väntar nu på prövningstillstånd

Oksana väntar nu på prövningstillstånd för sitt fall i Högsta förvaltningsdomstolen. En annan av psykologerna har överklagat i Förvaltningsrätten – och vunnit. Rätten skickade tillbaka ärendet till Socialstyrelsen. På Psykologförbundet är man glada idag:

– Det blir ju prejudicerande för Socialstyrelsen kommer inte längre att säga att det inte finns några kompletteringsutbildningar, men jag tycker att det är oerhört positivt att det kanske kommer utbildningar i framtiden, hoppas Anders Wahlberg, ordförande för Psykologförbundet.

SVT har sökt Socialstyrelsen för en kommentar men de vill inte kommentera domen i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.