Foto: SVT

Utredningen som ska lösa Stefan Löfvens problem

Uppdaterad
Publicerad

Trots sin tuffa kritik mot att välfärdsföretag noteras på börsen så har Stefan Löfven inte vidtagit några åtgärder. Istället avvaktar han och regeringen den utredning som förre Malmöpolitikern Illmar Reepalu genomför och lägger fram i november.

Det är den så kallade välfärdsutredningen som ska ge Stefan Löfven de svar han saknar. Fram till dess finns det ingen riktig kraft bakom den hårda retorik han kommer med mot framförallt börsnoteringarna av skolföretag. Illmar Reepalu har landat i att det behövs en vinstbegränsning i välfärdsföretagen. Omkring åtta procent av investerat kapital plus inflation ska företagen maximalt få göra i vinst.

Grundad på forskares modell

Reepalu grundar sitt förslag på en modell som presenterats i en rapport till utredningen. Bakom rapporten Joachim Landström som är forskare på företagsekonomiska  institutionen vid Uppsala Universitet. Efter att Reepalus förslag blev känt gick Landström ut på DN Debatt och skrev att förslaget i praktiken skulle förstatliga hela välfärdssektorn och att han helt tar avstånd från det.

Fler problem för statsministern

Ytterliggare ett problem för Löfven är att samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna redan sagt att de tänker rösta mot alla förslag om vinstbegränsningar om regeringen lägger fram dessa i riksdagen. Löfven och regeringen kommer sannolikt ändå lägga fram förslaget eftersom det ingår i den uppgörelse man har med Vänsterpartiet när det gäller budgetsamarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.