V: Gör riskkapital till kooperativ

Uppdaterad
Publicerad

Ge lärarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna makt över sitt arbete genom att stimulera dem att själva ta över verksamheten. Det förslaget lägger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i dag.

Om Vänsterpartiet skulle få igenom sitt förslag om vinster i välfärden ska anställda ges möjlighet att ta över privat driven verksamhet. Vinstdrivande företag skulle då kunna lämna välfärdssektorn och ersättas med ideellt driven välfärd, menar Sjöstedt.

– De som gör arbetet i välfärden är personalen, inte ägarna. Vi vill ge de som arbetar mer inflytande över sitt arbete. Vi ska gå från att styras av vinstjakt och en ägare långt borta till att de som arbetar och behöver välfärden får mer inflytande över sitt jobb, säger Jonas Sjöstedt i SVT:s Gomorron Sverige.

Almedalen 2014

– Dels använder man alla pengar där de ska. Inga pengar försvinner i vinst. Det bygger på engagemanget och inflytandet från de som jobbar eller de som behöver det. Jag tror att det är framtiden för välfärden.

Fond på en miljard kronor

En fond på en miljard kronor skulle skapas för att stödja övertagandet och även hjälpa offentligt driven välfärd som vill öka personalinflytandet, meddelade Vänsterpartiet på en pressträff i dag.

Statliga SBAB skulle få i särskilt uppdrag att låna ut pengar till icke vinstdrivande välfärdsverksamheter för att öka deras bärkraft.

Svårt att få låna pengar

Partiet vill också använda en del av den utlovade miljarden till att bygga upp ett centrum för välfärdsutveckling, gärna i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), berörda fackförbund och andra organisationer.

Ett problem som ideella krafter tampas med är att de inte får lån av banken, säger Sjöstedt om vikten av finansiering för ideell välfärd och om initiativet med lån från SBAB.

– Så hoppas vi att de goda exemplen ska sprida sig, säger han.

Privata företag lägger ner

Om Vänsterpartiet får sin vilja igenom och får lagstiftning mot vinstuttag i välfärden kommer många av de privata företagen att bli offentliga igen, tror Sjöstedt. Vissa privata alternativ kommer att lägga ner – men för den som vill fortsätta finns här ett alternativ i form av ideella kooperativ eller stiftelser.

– De stora riskkapitalbolagen som bara var där för att tjäna pengar kommer inte att vara intresserade längre. Och det är meningen. Vårt mål är inte att det ska bli som förr. Vårt mål är att det ska bli bättre, säger han.

Fakta: Vänsterpartiets förslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet