V: Vi har fått igenom sju ekonomiska reformer

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har fått igenom sju ekonomiska reformer i budgetförhandlingarna med regeringen. – Det är feministiska reformer och reformer för ökad jämlikhet, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Bland annat handlar det om höjt flerbarnstillägg för tredje barnet, höjt underhållsstöd för äldre barn samt höjda inkomstgränser i bostadsbidraget, berättar Ulla Andersson vid en presskonferens. Inkomstgränserna har legat still i 20 år, enligt Andersson.

– Det är sju reformer för ekonomisk jämlikhet och därmed feministiska reformer, säger Andersson.

Höstbudgeten 2016

Sammantaget handlar reformerna om 1,6 miljarder per år.

– Det är en ekonomisk politik som är bra för alla, och inte bara för de rikaste, säger Andersson.

Höjd garantiersättning

Andra V-förslag som partiet fått igenom i budgetförhandlingarna är höjd garantiersättning i sjuk- och aktivitetsersättningen, vilket motsvarar 187 kronor mer i månaden. Dessutom får personer med sjuk- och aktivitetsersättning höjt bostadstillägg.

Ovanpå det höjs tandvårdsbidraget för personer mellan 65 och 74 år. Enligt Andersson underlättar det framför allt för kvinnor som har de lägsta pensionerna.

Lönebidragstaket höjs också under åren 2017–2019, med 400 kronor per månad.

Ulla Andersson vill inte berätta om dagens presentation av de budgetförslag som partiet har fått igenom med regeringen är allt, eller om det finns saker Vänsterpartiet inte fått igenom i förhandlingarna. Det kommer partiet att återkomma till i nästa vecka, enligt Andersson.

Tidigare har V i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom bland annat bättre villkor för deltidsarbetslösa, körkortslån via Centrala studiestödsnämnden och stödpengar för bredband i glesbygd.

Fakta: De sju ekonomiska reformerna som V fått igenom

Höjt underhållsstöd för äldre barn

Höjt flerbarnstillägg för tredje barnet

Höjda inkomstgränser i bostadsbidraget för barnfamiljer

Höjd garantiersättning i sjuk- och aktivitetsersättningen

Höjt bostadstillägg för personer med sjuk- och aktivitetsersättning

Höjt allmänt tandvårdsbidrag för personer 65-74 år

Höjt lönebidragstak

Källa: Vänsterpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet