Valdemar Ylitalo fick rätt mot skolan – får göra prao. Foto: Peter Salander/SVT

Valdemar fick skolan att backa – nu får han göra prao

Uppdaterad
Publicerad

När Valdemar Yliaho i Tungelstaskolan fick höra att skolans elever inte skulle få någon arbetsplatspraktik gjorde han något åt saken. Han tog reda på fakta och visade att skolans beslut att slopa praon byggde på en missuppfattning.

I ett projekt i svenskundervisningen i Tungelstaskolan i höstas skulle eleverna skriva en debattartikel om något som de verkligen brann för. Valdemar Yliaho i 8C valde att skriva om praon som rektorn hade avskaffat året innan. Han ville verkligen ha prao.

Bra med överblick

– Jag tror att det är bra att få en överblick över en arbetsplats. Då vet jag innan jag ska välja till gymnasiet om det här jobbet är något för mig i framtiden eller inte. Det spelar ingen roll om det blir tråkigt, för då vet man att det inte är ett jobb att satsa på, säger Valdemar Yliaho.

Valdemar fick veta att anledningen till att praon slopades året innan var Arbetsmiljöverkets skärpta krav på skolorna. ”Det blev omöjligt för oss att ha kvar prao” lät det. Men när han fick veta att kraven inte var så stora skrev han det i debattartikeln och krävde att praon skulle återinföras.

– De trodde att rektorn behövde åka ut till varje arbetsplats och inspektera, men i själva verket räcker det oftast med ett telefonsamtal eller mail, säger Valdemar Yliaho.

Enkel att hitta

Informationen var inte långt borta, den stod att finna på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Valdemars debattartikel publicerades i Aftonbladet och när skolans nuvarande rektor fick den på sitt bord bestämde hon att praon skulle återinföras.

– Han hade ju rätt i att det inte var så krångligt som det kanske lät, men vi behöver ju göra rätt, säger Anna Alvring, rektor på Tungelstaskolan.

– Vi har en massa lagar och regler att hålla oss till som gör att vi backar på saker som prao och skolresor och annat, som då försvinner.

Är det för ängsligt i skolans värld?

– Ja det tror jag, säger Anna Alvring

Nöjd med utgången

Att skolan backade och återinförde prao är fantastiskt, tycker Valdemar Yliaho, som dessutom fick ett A för själva skoluppgiften eftersom han fick debattartikeln publicerad. Men kampen är inte riktigt över än, för på Tungelstaskolan förväntas eleverna fixa sina egna praoplatser till vecka 14 och 15 då de ska ut.

– Just nu har jag inte fått någon praoplats, men jag tänker att jag kan få jobba på nåt äldreboende kanske. Det är så kul att träffa människor, säger Valdemar Yliaho, som tror att det kommer att lösa sig för honom till slut, på något sätt.

Så fick Valdemar prao

Skolverket fick genom SVT höra talas om Valdemars behov och erbjöd honom då en praoplats, eftersom han uppenbarligen var intresserad av skolfrågor. Valdemar Yliaho har tackat ja till platsen och säger att han är mycket nöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.