För den som blir livshotande sjuk eller skadad kan väntan på ambulansen tyckas olidligt lång. Under de senaste åren har den väntan blivit längre i stora delar av landet. Sedan 2010 har responstiden vid prio 1-larm ökat i 66 procent av kommunerna. I snitt handlar det om en halv minuts längre väntan. Det låter kanske inte så mycket men trettio sekunder kan göra skillnad mellan liv och död.
Väldigt alarmerande
– I vissa akuta fall kan det här ju vara extremt olyckligt. Vid plötsliga oväntade hjärtstopp så brukar man säga att för varje minut som ambulansen dröjer så minskar chansen till överlevnad med cirka tio procent. Så i de mest akuta fallen är det här väldigt alarmerande, säger Johan Herlitz som är professor i kardiologi och prehospital akutsjukvård.
Mest har väntetiden ökat i Munkfors i Värmland. Där måste patienterna vänta 11 minuter längre i dag än vad de behövde göra för fem år sedan. I dag tar det drygt 24 minuter att få en ambulans vid ett livshotande läge i Munkfors. Även i Vilhelmina och Robertsfors i Västerbotten har väntetiden på ambulans ökat kraftigt med 9 respektive 6 minuter.
Antalet uppdrag har ökat med 20 procent
Håkan Klementsson är ordförande i FLISA, Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård. Vi frågade honom varför det tar längre tid att få hjälp av en ambulans i dag än vad det gjorde för fem år sedan.
– Det beror inte på att det är färre ambulanser i dag utan de är snarare fler. Men antalet uppdrag har ökat med 20 procent de senaste fem åren. De medicinska landvinningarna har gjort att vi är mycket mer offensiva. Strokepatienterna har till exempel prioriterats upp till prio 1-larm eftersom man nu vet hur viktigt det är att patienterna får vård snabbt. När de allvarliga fallen blir fler så ökar ju risken att man måste vänta längre på ambulansen, säger Håkan Klementsson.