Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) Foto: SVT

Ministern: ”Inga smickrande siffror”

Uppdaterad
Publicerad

1.506 vårdplatser på Sveriges 23 största sjukhus står tomma, visar en kartläggning som Agenda har gjort. Siffran motsvarar nästan var tionde vårdplats på sjukhusen. – Det är bra att vi har korten på bordet, säger Sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S).

Sverige ligger väldigt lågt jämfört med andra länder när det gäller förtroendet för sjukvården, och bara var tredje svensk tycker att sjukvården fungerar bra.

– Det är inga smickrande siffror, men det är bra att vi har korten på bordet, säger Wikström, som i Agenda hävdar att Sverige är i behov av och ska genomföra den största omstruktureringen av sjukvården på många decennier.

Personalförsörjning leder till vårdsplatsbrist

Wikström fick ta del av ett inslag som Agenda sände, där problemen med vårdens personalbrist skildras. Bland annat visar en sjuksköterska avdelningar som har tvingats stänga ner på grund av personalbrist, och sjukhuspersonal som berättar hur de tvingats be patienter att åka hem.

– Jag beklagar den situation som många befinner sig i i dag. Det här visar ju att vi behöver inte bara lösa vårdsplatsbristen, men också ge bättre information till patienten så att man vet vad man kan förvänta sig av vården, säger Wikström.

Hur mycket bygger ni ut antal utbildningsplatserna med?

– Det är 1.500 platser ungefär – både för sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor varav 600-700 är till för specialistsjuksköterskor. Men samtidigt måste vi göra mer för att ta hand om de som redan jobbar i vården – se till att de har en bra arbetsmiljö, se till att de får utlopp för hela deras kompetens och se till att skapa bättre lön och bättre service runtom kring dessa personer.

”Förra regeringen bär ansvaret”

Ni var högst kritiska till den förra regeringens sjukvårdspolitik – men det verkar ha blivit sämre under er mandatperiod

– Vi var kritiska framför allt till att man inte gjorde tillräckligt för att lösa personalförsörjningen. Det ser vi ju konsekvenserna av nu. tog tidigt beslut om att bygga ut antalet utbildningsplatser, inte minst till specialistsjuksköterskor för där ser vi att de stora behoven finns.  Vi kan se att man utbildat alldeles för få under en alldeles för lång tid, och det bär Alliansregeringen ansvar för.

Hur lång tid kommer det dröja innan det vänder?

– Det är för tidigt att säga, det är en gigantisk utmaning som vi delar med nästan alla andra västländer. Vi måste omställa hela systemet, det kommer dröja några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.