Var tredje skolavslutning i kyrkan strider mot reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Vid mer än var tredje skolavslutning i kyrkan förekommer bön eller välsignelse, trots att det strider mot Skolverkets riktlinjer.

Rutinerna vid skolavslutningar i kyrkan har granskats av Kyrkans Tidning. Skolverkets riktlinjer säger att en skolavslutning inte får innehålla moment av aktiv religionspåverkan som predikan eller uppmaning att delta i bön.

Enligt den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli kan skolor få anmärkning eller dömas till böter om de bryter mot reglerna.

Bön och välsignelse under avslutningen är enligt undersökningen vanligast i Lunds, Göteborgs och Växjö stift.

Positiva till kyrkavslutning

Samtidigt visar en annan undersökning att mer än varannan svensk (51 procent) är positiva till skolavslutning i kyrkor eller andra religiösa byggnader. Undersökningen är genomförd av Svenska kyrkans kansli i Uppsala som ställt frågor till 3.000 personer. Av dessa svarar en tredjedel (34 procent) att avslutningar i religiösa byggnader varken är positivt eller negativt. Knappt 15 procent är negativa.

-Det är en lägre andel än vad man skulle kunna förvänta sig när man hör diskussionerna kring skolavslutningar i kyrkan som återkommer varje år, säger Jonas Bromander, analyschef vid kyrkokansliet, till Kyrkans Tidning.

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

Elisabeth Åsbrink

elisabeth.asbrink@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.