Samtliga landsting i Sverige säger att de har svårt att hitta sjuksköterskor inför sommaren. Foto: SVT

Vårdkrisen: Svårt hitta sjuksköterskor i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Sverige pågår just nu ett febrilt arbete med att rekrytera sjuksköterskor för att klara sommarbemanningen på sjukhus och inom andra vårdinrättningar. I hälften av alla landsting är bemanningsläget värre i år än inför förra sommaren.

Inom stora delar av vården och äldreomsorgen är bristen på sjuksköterskor ett problem året runt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många utbildade sköterskor för att täcka Sveriges växande vårdbehov. Sjukvården blir allt mer avancerad samtidigt som Sveriges befolkning växer och åldras.

Sämre läge än i fjol

Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) sammanställning av sommarplaneringen i landstingen och regionerna visar att bristen på sjuksköterskor tycks bli ett ännu större problem än tidigare år.

Nästan hälften av landstingen (42 procent) svarar att bemanningsläget är sämre i år jämfört med förra sommaren. Hälften svarar att läget är oförändrat, och bara två landsting uppger att läget är bättre. Samtliga landsting säger att de har svårt att hitta sjuksköterskor.

Erbjuder bonus för sommarjobb

Nästan alla landsting erbjuder sina medarbetare särskilda bonusar om de flyttar på hela eller delar av sin sommarsemester. I Norrköping kan sjuksköterskor som jobbar för kommunen få 15.000 kronor extra om de avstår från en beviljad semestervecka.

– Man får 10.000 kronor extra om man går in och tar dagpassen och 15.000 om man kan jobba natt, berättar Teresa Påhlsson, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret i Norrköping.

Vårdplatser måste hållas stängda

På infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm vårdas patienter med svåra sjukdomar som hiv, hepatit, tuberkulos och multiresistenta bakterier. De två senare är ett växande problem i Sverige och avdelningen är fullbelagd. Är någon i personalen borta är marginalerna obefintliga.

På infektionskliniken i Solna och Huddinge hålls sammantaget var femte vårdplats stängd eftersom man inte lyckas rekrytera sjuksköterskor för att ta hand om de patienter som behöver vård dygnet runt. Och som på många andra håll inom sjukhusvården, kommer ännu fler vårdplatser att behöva stängas under sommaren på grund av sjuksköterskebristen.

– I och med att vi stänger vårdplatser så klarar vi det. Det är dåligt att stänga vårdplatser, men än så länge har det gått bra. Men om någon sjuksköterska är sjuk kan det ta längre tid att sitta och ringa runt till alla lediga, än att kavla upp ärmarna och bara köra. Man lägger in en högre växel, men sedan är man helt slut när man kommer hem, berättar Alexandra Adell, sjuksköterska på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna om det pressade läget.

Svårast hitta till nattpassen

På infektionskliniken är den största utmaningen att hitta nattpersonal till sommaren. Fortfarande saknas 15 sjuksköterskor till nattpassen. Under tiden arbetar man med att hitta nya effektivare arbetssätt. En nödlösning är att begränsa delar av vården till dagtid.

– Det jättetråkigt att det har gått så långt. Det är ännu svårare att rekrytera personal till avdelningar i kris, för de är inga attraktiva arbetsplatser, säger Alexandra Adell.

Bristen spås förvärras ytterligare

Enligt Statistiska centralbyråns (SCB) senaste utbildnings- och arbetsmarknadsprognos förväntas bristen på framför allt sjuksköterskor med specialistkompetens att förvärras eftersom stora pensionsavgångar väntar. Över 70 procent av de specialistutbildade sjuksköterskorna är 45 år eller äldre. SCB spår också att det kommer att saknas omkring 160.000 undersköterskor år 2035.

SKL och Vårdförbundet ser samma utveckling som SCB. Trots att regeringen nu har lovat extramiljarder till vården och fler utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildningarna så kommer de närmsta åren bli riktigt tuffa ute på sjukhusgolven.

– Vi har en utmaning som kräver fler olika lösningar. Det handlar om att minska onödig administration för sköterskorna, utveckla IT-systemen och utöka valideringen av utländsk arbetskraft. Med de här ekonomiska resurserna skapar man bättre förutsättningar för att föra en god personalpolitik i landstingen, men också att stärka vården generellt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Sjuksköterska: Inte värt ett helt livs slit

Alexandra Adell på Karolinska sjukhusets infektionsklinik tycker att jobbet är roligt och bedömer att det kan få ta mycket av hennes liv och hennes energi i anspråk än så länge. Men trots att hon ännu inte har hunnit fylla 30 år har hon redan gett upp tanken om att orka ett helt yrkesliv på sjukhusgolvet.

– Det inser jag att det kommer det inte att vara värt. Just nu kan jag lägga så mycket av mitt liv på jobbet, men det kommer komma en tid när det är andra saker som är viktigare och då får jag hitta på nåt annat – kanske en administrativ tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.