Växjö lasarett. Foto: Michael Breider

Erbjudande till sjuksköterskor: 8000 kronor för ett extrapass

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna bemanna i sommar vill Region Kronoberg att sjuksköterskorna jobbar extra. Ersättningen är 5000 – 8000 kronor per pass.

Delar av dygnet runt-verksamheten i hälso- och sjukvården befinner sig i en svår bemanningssituation inför sommaren, skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande

Nu vänder sig därför arbetsgivaren till alla sjuksköterskor i regionen och uttrycker önskemål om att personalen går in och jobbar extra på akuten och intensiven i Växjö eller på medicinkliniken i Ljungby.

Långa operationsköer i Växjö

Enligt Pontus Juhlin, HR-chef inom hälso- och sjukvården i Region Kronoberg handlar det om en rejält tilltagen ersättning för ett extrapass.

– Det handlar om ersättningar mellan 5000 och 8000 kronor beroende på om det är oregelbunden tid och helgpass säger Pontus Juhlin.

Totalt är det 200 arbetspass som ska bemannas på det här sättet under sommarveckorna. Ersättningen ligger i paritet med vad regionen betalar för ett pass med en hyrsjuksköterska.

Svårt att rekrytera

SVT Nyheter Småland har nyligen rapporterat om sjukskötersebristen bland annat på operationsavdelningen inom Region Kronoberg. Orsakerna till att det saknas sjuksköterskor är många. Det handlar bland annat om ett generationsskifte, om att det finns för få utbildade sjuksköterskor och om att många väljer att gå till andra arbetsgivare på grund av löner och tuffa arbetsförhållanden.

För att råda bot på bristen tar Region Kronoberg in hyrsjuksköterskor. Men eftersom många landsting har samma problem är det brist även på hyrsjuksköterskor.

– Trots att vi bland annat har lyckats ganska väl i vår rekrytering, då vi hittills i år har rekryterat cirka 55 sjuksköterskor och har fler intresserade på väg in, så lyckas vi inte fylla vårt behov. En av anledningarna är att vi, liksom stora delar av landet, befinner oss i en genenerationsväxling, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i en kommentar i pressmeddelandet.

Enligt HR-chefen Pontus Juhlin ska extrapassen inte innebära att man bryter mot gällande arbetstidsregler.

– Erbjudandet gäller bara de som jobbar under sommaren. Den som har semester ska inte jobba extra, säger Pontus Juhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Växjö

Mer i ämnet