Foto: SVT

2 600 i kö till operation

Publicerad

Under våren gjordes satsningar för att korta de långa köerna till operation i Region Kronoberg. Men köerna blev i stället längre.

Som vi tidigare har berättat är köerna till operation på Växjö lasarett långa och vårdgarantin har varit svår att hålla.

Ledningen vidtog flera åtgärder i våras med förhoppning att kunna minska köerna. Bland annat anställdes mer specialutbildad personal.

Långa operationsköer i Växjö

Men köerna har istället fortsatt att öka. De senaste siffrorna från maj månad visar att drygt 2 600 patienter väntar på operation. 460 av dem har väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Det går att jämföra med 200 under samma tid i fjol. Det skriver Smålandsposten.

En orsak är att flera i personalen har slutat på grund av den pressade arbetssituationen. I början av sommaren fanns åtta vakanta tjänster.

– Vi har ett jättearbete framför oss att hantera den här patientstocken och att öka flödet. Samtidigt ska vi bibehålla en bra arbetsmiljö. Det hänger ju ihop, säger Annika Hull Laine, centrumchef för barn-, kvinno- och kirurgicentrum i Region Kronoberg, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Växjö

Mer i ämnet