Södra Sverige kan fortsätta att njuta av sommartemperaturer. Foto: TT

Våren på stark frammarsch

Publicerad

Nu är det vår i stora delar av landet och resten är på god väg.

– Onsdag och torsdag ser ut att bjuda på fortsatt höga temperaturer, speciellt i södra delen av landet, säger meteorologen Marcus Sjöstedt.

Endast i vissa trakter i fjällen råder det fortfarande vinter. Orter som Kiruna och Hemavan njuter av vårtemperaturer men de har ännu inte hållit i sig sju dagar i streck, vilket är det meteorologiska kravet för att få kallas vår. Samtidigt råder rena sommartemperaturerna i södra och mellersta Sverige. I måndags bjöd Arvika i Värmland på årets värmerekord på 22 grader och under tisdagen uppmättes 18,4 grader i Hästveda i Skåne.

– Vi har varm luft som täcker landet, solen värmer på bra så här års så då kan vi nå sådana här höga temperaturer, säger meteorolog Marcus Sjöstedt på SMHI.

Under de närmsta dagarna kommer den södra halvan av landet fortsatt att bjudas på sol och värme, med temperaturer mellan 15 och 20 grader. I norr kommer ett lågtryck som passerar österut att medföra lite ostadigare väder med regn eller blötsnö i fjällen och blåst på vissa håll. Till helgen väntas ostadigt väder med risk för nederbörd i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.