En lastbilsolycka skedde mellan trafikplats Rydebäck och trafikplats Landskrona på torsdagskvällen. Foto: André Tajti/TOPNEWS

Varningar för halka runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

Snö och kyla kan skapa förrädiska förhållanden på vägarna i flera delar av landet, varnar SMHI. Halkan har redan orsakat olyckor, bland annat i Västra Götaland.

SMHI går ut med flera klass 1-varningar i södra Sverige samt Västerbotten för torsdagen och fredagskvällen. I Västerbottens läns kustland skriver SMHI att det väntas snöbyar som fram till fredags kväll kan ge 1-2 decimeter nysnö, lokalt ännu mer. Det finns risk för halka på vägarna.

I Kronobergs län, Jönköpings län och Västra Götaland kommer ett snöfall söderifrån under fredagen och kan ge cirka fem centimeter nysnö, vilket förstås ökar risken för halka.

Olyckor i västra Sverige

Under torsdagskvällen har redan flera singelolyckor inträffat i Västra Götaland på grund av halka. En bil körde vid 19-tiden av vägen och voltade in i en trädgård. Föraren klarade sig utan några större skador.

Strax därefter voltade ännu en bil, denna gång på E45:an i Göteborg vid Lärjemotet i riktning mot Karlstad. Bilen hamnade på taket och föraren fördes till sjukhus i ambulans med ryggsmärtor.

Lastbilsolycka

I andra delar av landet var det också halt på vägarna under kvällen. En lastbil och en personbil krockade  på E6 mellan trafikplats Rydebäck och trafikplats Landskrona under torsdagskvällen. Ingen skadades men vägen mot Malmö väntas vara avstängd fram till midnatt.

Även vid Heberg volade en bil strax innan 21 på torsdagskvällen, som även började brinna. En räddningsinsats pågick under kvällen. Hur många personer som färdades i bilen är oklart. Skadeläget är enligt polisen också oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.