Många av ledarskribenterna fokuserar på Borgs ambition att bygga skyddsvallar för ekonomin och överskottsmålet.
I Aftonbladet (med beteckningen oberoende socialdemokratisk) på nätet skriver Irene Wennemo att hon ibland tror att Borg läste för mycket Kalle Anka när han var liten.
”Han verkar tro att ett ökat välstånd är samma sak som att kunna bada i pengar nere i Riksbankens kulvertar”, skriver Wennemo.
Hon anser att det vittnar om dålig politisk fantasi att vilja lägga pengar på hög.
”Gör som lyckade kapitalister och sätt dem i arbete i stället”, anser ledarskribenten som hyllar Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (S), för att ha sågat Borgs plan att snabbt få överskott i statsbudgeten som ”helt orealistisk”.
(S)pelar teater
Andersson får i sin tur sina fiskar varma i en ledarartikel i Dagens Nyheter (oberoende liberal).
”Magdalena Andersson spelar teater”, heter det apropå hennes uttalanden om att statsfinanserna är en katastrof och att regeringen gjort felbedömning efter felbedömning.
Samtidigt anser DN:s ledarskribent att Borgs resonemang har ”stora hål”.
”Sett som konjunkturpolitik har de senaste årens budgetupplägg haft en besynnerlig tajming. Det bidrar till de problem regeringen har att förklara varför en rejäl åtstramning måste till genast”.
DN-skribenten misstänker att den borgska ”knäckebrödsretoriken” kan vara ett led i att försöka minimera de politiska konfliktytorna och låta luften gå ur valrörelsen.
”Om det lyckas blir det svensk historias tråkigaste valseger”, skriver DN som däremot var överraskad av Anderssons tal om att det kan bli aktuellt med ”rejäla skattehöjningar”.
Oproportionerligt
Eric Erfors, ledarskribent på oberoende liberala Expressen, tycker sig även ha hittat valfläsk i ”våpen”. Anrättningen dukas enligt honom upp i grenen ”regeringen tävlar i skol-SM mot oppositionen i vem som satsar mest på detta kommunala ansvarsområde”.
Erfors slutsats är de 3,8 miljarder kronor i regeringens utbildningspaket givetvis är pengar.
”Fast summan står absolut inte i proportion till volymen av alla vackra ord”, skriver han.
Per Gudmundson i oberoende moderata Svenska Dagbladet noterar budgetens olika skattehöjningar och reformer på sammanlagt fem miljarder, oppositionens raseri och frågar:
Vilken skillnad gör egentligen fem miljarder kronor i en budget på 900 miljarder i ett land med en BNP på över 3.600 miljarder?