De mörka strecken visar på spår av flytande vatten på Mars. Foto: TT

Vatten på Mars får inte besökas

Uppdaterad
Publicerad

Att planeten Mars sannolikt bär på flytande vatten har fått både forskare och intresserade att hoppas på nästa stora upptäckt: liv. Men risken för att skada detta liv gör att fynden inte kan undersökas närmare.

I april publicerades uppgifterna om att Nasas landfarkost Curiosity hittat starka bevis för flytande vatten på Mars. Uppgifterna bekräftades förra veckan av rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter som hittat samma form av saltlösningar i bäckfåror. Fynden är ett stort steg på vägen att finna liv på Mars.

Än så länge har varken landfarkosten eller rymdsonden kunnat presentera direkta bevis för vattnet. Och en närmare kontroll på plats är långt i från självklar. Känsliga områden är nämligen skyddade från allt besök av mänsklig härkomst.

– I dag kan man inte landa var man vill på Mars. Det finns en karta som visar vilka regioner som inte är tillåtna, säger Javier Martin-Torres, professor vid Luleå tekniska universitet i Kiruna, och den forskare som lett den tidigare studien.

Jordiskt liv en fara

Problemet är att jordiska mikroorganismer i värsta fall kan ställa till med stor skada på marsianska livet. Trots planetens ogästvänliga förutsättningar är risken stor att liv från jorden redan åkt snålskjuts med de raketer som hittills skickats dit, enligt Torres.

– Och vi vill ju inte åka till Mars och upptäcka liv från jorden. Vi vill vara säkra på att om vi upptäcker liv där, ska det vara marsianskt liv, och inte något från vår egen kontaminering.

Organisation sätter stopp

Committee on Space Research, Cospar, sätter reglerna för var någonstans det är tillåtet att landa på Mars. De nya fynden hade faktiskt kunnat sätta käppar i hjulet för redan pågående uppdrag.

– Det är nästan lite tur att Curiosity hittade det här misstänkta vattnet i förhållanden som är så pass hårda som de är. Om vi skulle ha funnit vatten där det finns en teoretisk möjlighet för jordiska organismer att överleva hade det kunnat äventyra hela uppdraget.

Nu diskuteras förutsättningarna för om framtida marsuppdrag ska få besöka de högintressanta bäckfårorna, eller måste den fortsatta jakten på liv och vatten ske på betryggande avstånd, med sämre förutsättningar. Det delvis europeiska projektet ExoMars lyfter 2018 med en ny landfarkost. Men än är det inte klart var den får landa någonstans.

Fakta: Planetskydd

  • Planetskyddet ska skydda planeter i vårt solsystem från kontaminering av liv från jorden. Men även skydda jorden från eventuellt liv från andra planeter.
  • Planetskyddet är avgörande för att vi ska kunna undersöka andra himlakroppar i dess naturliga skick.
  • Både Nasa och Cospar har riktlinjer för hur främmande himlakroppar ska skyddas.
  • Alla uppdrag, både rymdfarkoster som flyger förbi, går i omloppsbana eller landar på en planet, måne eller asteroid får specifika krav på sig, särskilt om uppdraget handlar om att samla bevis för eventuellt liv.

Källa: Nasa/Cospar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.