”Vi måste delta i kampen mot IS”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder sällan enighet mellan Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Men när det gäller kampen mot IS är partierna överens om att Sverige måste ställa upp.  

I skuggan av terrorattentaten i Paris och den höjda hotnivån i Sverige möttes ikväll partiledarna Jonas Sjöstedt (V) och Ebba Busch Thor (KD) i Aktuellt. Båda var överens om att Sverige ska ställa sig bakom Frankrike vädjan om stöd i kampen mot terrororganisationen Islamiska Staten, IS.  

Däremot finns en tydlig skiljelinje mellan partierna. Kristdemokraterna vill att svenska JAS–plan ska bistå i de riktade flygattacker som genomförs mot IS fästen i Iran och Syrien.  

Terrordåden i Paris

– Den här typen av terror kan inte bekämpas med samtal. Det behövs skarpa militära insatser och det är endast så vi kan stoppa terroristerna, säger Ebba Busch Thor.  

Enligt henne ska svenska stridsflygplan inte bistå i bombandet, utan sättas in som spaningsplan. 

Eniga med regeringen

Jonas Sjöstedt däremot menar att det vore fel väg att gå. Han efterlyser istället stöd till de kurdiska förband som på flera platser framgångsrikt slagits mot IS.  

– Vi kan stödja de mot som strider mot IS på marken. Vi behöver stödja kurderna, så att de kan göra sitt jobb, säger Sjöstedt.  

Busch Thor och Sjöstedt ställde sig också bakom regeringens förslag om en översyn av antiterrorlagar.  

– Det är både möjligt och nödvändigt att ha en hög rättssäkerhet och terrorbekämpning. Man får aldrig kompromissa med terrorister. Vi kommer att ställa oss bakom vissa av regeringens förslag, men vi ska också granska så att det genomförs på ett bra sätt, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet