Fladdermusen – bättre än sitt rykte. Foto: TT

Vill bryta myten om fladdermusen

Uppdaterad
Publicerad

Fladdermusen har genom historien ansetts skräckinjagande, farlig och obehaglig. I helgen riktas strålkastarljuset mot det lilla däggdjuret för att sprida kunskap och slå hål på myterna.

Internationella fladdermusnatten – ”International Bat Night” – har arrangerats sedan 1997. På flera håll i Europa uppmärksammas fladdermusen genom föredrag och guidade turer. Fladdermusforskaren Johan Eklöf tror att fladdermusens dåliga rykte beror på att de flesta vet väldigt lite om djuret, vilket kan förklaras av att man sällan ser den.

– Det är trevligt att lyfta ut dem ur skuggorna. De är extremt fascinerande och dessutom väldigt vanliga djur. Fladdermöss finns i nästan varenda park, trädgård och skog överallt i Europa, säger han.

Gör nytta

Det finns många myter och föreställningar om det dagskygga djuret. Under historiens gång har fladdermusen blivit en symbol för något farligt.

– Fladdermusen har kopplats ihop med vampyrarterna som finns i Sydamerika, säger Johan Eklöf.

I själva verket är fladdermusen ett rätt så harmlöst djur och tack vare att den äter insekter kan den göra stor nytta i trädgårdar. I USA har jordbrukare bland annat sparat pengar på insektsbekämpning.

– När många fladdermöss sedan dog till följd av en svampsjukdom fick det effekter. Jordbrukarna blev tvungna att bespruta mer.

På spaning

I Sverige finns fladdermöss i hela landet, men de flesta arterna hittar man i söder där klimatet är mer lämpat. Fladdermusen söker sig gärna till stilla vatten där det finns insekter och trivs i gamla kulturmarksområden med ängar och gamla träd. Har man ett gammalt hus är det inte omöjligt att de bosätter sig på vinden eller i en vägg.

– Då kan man hålla koll på dem i trädgården när de flyger ut på kvällen. Och under augustinätter kan man även titta på gatlyktorna. Där dyker de gärna ner och plockar insekter, säger Johan Eklöf.

Fakta: Myter om fladdermöss

En vanlig vanföreställning är att fladdermusen är farlig och anfaller människor. Denna myt har troligen uppstått när fladdermöss jagat insekter nära människor, kanske i jakt på myggor.

Det finns inga blodsugande fladdermöss, så kallade vampyrer, i Europa. Det finns tre arter av vampyrer i Syd- och Mellanamerika, där den vanligaste arten slickar blod från däggdjur, oftast tamboskap.

En annan myt är att de gärna landar på huvudena på folk och trasslar in sig i håret. Det är inte helt omöjligt att det kan ha hänt någon gång men det är säkert mycket sällsynt.

Fladdermöss är inte blinda utan ser relativt bra. Bland annat använder de synen för att grovt orientera sig i landskapet.

Källa: Länsstyrelsen i Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.